Европейската комисия изрази днес очакване в България трайно да бъдат произнасяни окончателни присъди за корупция на високо равнище. България трябва да завърши прилагането на препоръките на ЕК в доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г., заяви днес говорителят на комисията Кристиан Виганд.

Важно е събитията в страната да не водят до отстъпление от постигнатия напредък (в областта на законността), добави той на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с решението на САЩ вчера да наложат санкции на няколко български граждани. Остава още работа за вършене, обобщи Виганд по повод изпълнението на препоръките на комисията.

Той отбеляза, че една от препоръките бе да се взаимодейства със Съвета на Европа за преодоляване на недостатъците в българското законодателство срещу корупцията и за ефективно разследване на престъпленията. По неговите думи ЕК следи събитията у нас и те ще бъдат отразени в очаквания през юли доклад за върховенството на закона

От Еврокомисията припомниха, че американските санкции не важат за ЕС, а засягат територията на САЩ. Европейският вариант на закона "Магнитски", който беше приет в края на миналата година, не може са бъде прилаган към европейски граждани. ЕС има своя нормативна уредба по въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона, обясни говорител на ЕК.