Европейският парламент с мнозинство от 70 процента гласува законодателен доклад средствата за кохезионна политика в ЕС да се увеличат с 47 милиарда евро, което за България означава между 3-4 милиарда лева, за следващия програмен период от 2021 - 2027, съобщи на пресконференция евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, който е съавтор и вносител на доклада.

"В доклада настояваме най-бедните общини да съфинансират само 15 процента от стойността на даден проект, макар ЕК да настоява за 30 процента", посочи Новаков.

По думите му демографията е приоритет в доклада, така че още при подписването на оперативните програми и партньорските споразумения да е ясно държавата какви мерки ще предприеме с европейско финансиране за обезлюдените региони, които най-силно страдат от демографската криза.

Плащанията към България, след увеличението на средствата, ще са най-високите за страната от постъпването й в ЕС, добави Новаков. 

 "С тази позиция отиваме на преговори, но тя е много ясна и категорична, което ми дава увереност. ЕК е за увеличение на парите за България, ЕП - също, надявам се и в Съвета това да се случи и много скоро да можем да потвърдим", каза още Андрей Новаков.

Преговорите започват на 19 февруари.