Европейският съюз (ЕС) ще насочи 600 милиона евро за укрепване на границата ни с Турция, съобщи  главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров по БНТ.

"От вчера имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че Европейската комисия е провела миналата седмица съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване на тази граница и за нейното техническо изграждане. Там имаме над 110 км необезпечени технически, другите 200 км са с техника, която има с какво да се надгражда. Тези пари ще отидат за камери, за сензори, за автомобили", посочи той.

Главният секретар на МВР отбеляза, че процесът на силен мигрантски натиск ескалира, като припомни драматичните случаи от последните дни в Унгария и Италия.

В началото на тази година в сравнение с миналата, която беше рекордна, имаме още 43% завишаване на мигрантския натиск. Това е резултат от глобални процеси, които текат на територията на страните от Северна Африка, Близкия изток. Полагаме огромни усилия да спрем този натиск, съгласно ангажиментите, които имаме спрямо Европейския съюз, увери той.

"Предстои изграждане на оперативна група в рамките на Европол, за да можем по целия маршрут на трафика да обхванем лидери на групировки и вече има резултати в това направление", посочи още Петър Тодоров.

Хората, които се занимават с нелегален трафик за от всякакъв произход и слоеве на обществото. Към момента са заловени превозвачи на мигранти от над 18 националности у нас.

"В този бизнес се въртят много пари, с тази дейност се занимават както криминално проявени лица, наркозависими и хазартнозависими, така и хора, които са с нормален социален статус, привлечени от бързите печалби и ниските наказания", посочи главният комисар на МВР.

Тодоров коментира и случая с бременната лекарка, заловена да превозва мигранти. Преди дни в интервю за БНТ тя отрече твърденията на вътрешния министър, че в миналото е била залавяна с наркотици. Петър Тодоров я опроверга като заяви, че данните са потвърдени и има образувано досъдебно производство.

Над 80 акции срещу купуването на гласове са инициирани през последните дни, каза още главният комисар на МВР. Акциите са едновременно срещу нарушаване на изборните права на гражданите и битовата престъпност, тъй като често двата вида престъпления се извършват от един и същи контингент.

Според Тодоров трябва да се повишат наказанията на осъдените за купуване на гласове.

"За съжаление в огромната си част присъдите които следват след акциите са условни след споразумения, което прави отново част от хората в следващите избори участници в този процес. Въпрос на преценка на законодателя е как да коригира наказанията. Моето мнение е, че трябва да се завиши", посочи той.

Служителите на МВР също се проверяват за участие в схеми за изборни манипулации.

"Указанията, които съм дал към областните директори - ако има и най-малък сигнал за някаква зависимост срещу наш служител, в спешен порядък да се извършва проверката и най-малкото, което може да се случи, е този служител да бъде ротиран в друг район, където няма такива обвързаности", каза Тодоров.