На 29 март идва денят "Х", в който Великобритания трябва по план да напусне Европейския съюз. Но при толкова малко време днес, ние все още не знаем дали ще има Брекзит и ако да - кога. Не сме наясно и дали правителството може отново да се върне към гласуване на своето споразумение с Брюксел и по-важно, дали иска да го направи. Затова най-резонният въпрос сега е - какво ще стане след 29 март.

"Гардиън" представя отговорите на 8 от най-важните въпроси:

Какъв е следващия ход на правителството на Тереза Мей?

Честният отговор е - не знаем. След изненадващата намеса на спикера Джон Беркоу, който отказа да постави на гласуване за трети път плана на Мей, правителството каза само, че "ще се запознае в детайли с неговите аргументи".

Какво ще се случи през тази последна седмица преди датата за Брекзит?

Днес, вторник, правителството възнамеряваше да постави на гласуване за трети път на споразумението си с Брюксел за излизане от Европейския съюз. След като стана ясно, че това няма да се случи, вниманието се насочи към срещата на европейските лидери в четвъртък и петък. На тази среща Тереза Мей отчаяно ще търси нови отстъпки от ЕС и ще помоли за отсрочване на Брекзит. От отговора на евролидерите зависи и каква ще е политическата съдба на това правителство.

Може ли все пак да се стигне до трето гласуване на споразумението с Брюксел?

На теория е възможно, но на практика е много трудно. Все пак ако в консервативната партия решат да подкрепят изцяло Мей и тя успее да се договори с шотландците, това ще е изкушение да се опита и трети вот. Но все пак трябва да се има предвид и мнението на Беркоу-ново гласуване само при сериозни промени в текстовете на споразумението. А точно това няма как да стане.

Какви са другите варианти за действие пред правителството?

Едната възможност е гласуване в британския парламент, при което депутатите сами да поискат прегласуване на постигнатото споразумение с Брюксел. Ако това бъде одобрено, то върху спикера ще се окаже натиск и той вероятно ще отстъпи. Друг вариант е да се поиска от кралицата да се намеси и да поиска ново гласуване. Но този вариант е "нереалистичен", според политици, сондирали Бъкингамския дворец.

Ще се отложи ли Брекзит?

Да, защото това стана ясно още миналата седмица, когато депутатите отхвърлиха с гласуване възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка. Появиха се информации, че Тереза Мей ще поиска дълго отлагане от европейските лидери - от 9 до 12 месеца. И възможност да скъси този срок, ако успее да договори приемливо за депутатите споразумение с Брюксел. Ключов срок за това е 11 април - последната дата, на която правителството трябва да приеме план за участие на страната в европейските избори през май.

Ще участва ли Обединеното кралство в европейските избори?

Това вече е напълно възможно и дори има данни ,че партиите се подготвят за участие. Те събират своите досегашни евродепутати и попълват листите, с които ще участват. Дори привържениците на твърдия Брекзит като Найджъл Фаражд се готвят да пуснат пълни листи за евроизборите.

Може ли проблемите да се решат на общи избори в Обединеното кралство?

В момента шансовете това да се случи не са големи. Но като се има предвид задънената улица, в която се вкара правителството, съвсем не са изключени. Те могат да се случат, ако Мей договори дълго отлагане-например една година. Тогава ще има достатъчно време враждуващите помежду си партии и фракции да се преборят за по-силни позиции и да поискат и смяната на Тереза Мей от поста премиер.

Може ли въобще да няма Брекзит?

Да, но само ако има втори референдум по въпроса дали страната да излезе от ЕС или не. Всъщност, самата Тереза Мей предупреди колегите си от Консервативната партия, че отхвърлянето на нейната сделка с Брюксел може да има такъв край. Засега обаче втори референдум не изглежда нещо реално, но да не забравяме как бързо се променят ситуациите в политиката във Великобритания през последните месеци.