Говорител на британското правителство каза, че Обединеното кралство определя 23 май за дата на провеждане на европейските избори. Той допълни, че Обединеното кралство изразява надежда, че няма да се наложи да организира действително този вот, предаде Франс прес.

"Намерението на британското правителство продължава да е страната да напусне Европейския съюз със споразумение и да приеме необходимото законодателство за това преди 22 май, за да не се налага да участваме в изборите, които тогава ще бъдат анулирани", каза говорителят.

Той уточни, че предприетата стъпка за определяне не дата се изисква от закона, допълва Ройтерс.

"Това не прави тези избори неизбежни, защото напускането на ЕС преди датата на изборите автоматично премахва задължението да участваме в тях", допълни говорителят.

Докъде стигнаха преговорите за Брекзит

Камарата на лордовете на британския парламент одобри тази вечер проект на нормативен акт, който дава на парламента правомощията да проучи внимателно и дори да промени искането на Тереза Мей към ЕС за отсрочване на Брекзит до 30 юни, предаде Ройтерс.

Нормативният акт беше приет въпреки противопоставянето на опозицията да се дебатира по него. Миналата седмица го одобри и Камарата на общините. Сега нормативният акт отново ще се върне в Камарата на общините за по-нататъшно разглеждане с оглед да финализиран и превърнат в закон по-късно тази вечер.

Консервативното правителство не предложи на лейбъристката опозиция никакви конкретни промени в своя план за Брекзита по време на продължилите няколко дни преговори за постигане на компромис, заяви по-рано лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Проблемът е, че не личи правителството да прекрачва първоначалните си червени линии", каза той пред репортери. Корбин добави, че утре предстои нов кръг преговори между неговата партия и правителството, но подчерта трябва да има "придвижване".

"Поставих въпроса за митническия съюз с Европейския съюз, за достъпа до пазарите и особено за защитата на правата на потребителите, за околната среда и правната на работещите", каза лейбъристкият лидер. Но по думите му от страна на управляващите все още няма дадени гаранции по тези въпроси.

Междувременно главният европейски преговарящ по въпросите на Брекзит Мишел Барние заяви в Дъблин, че се надява междупартийните кризисни преговори в Лондон да доведат до положителна развръзка и тя да позволи на екипа му да се придвижи "изключително бързо" към договарянето на по-амбициозни условия за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, предаде Ройтерс.

"Всички се надяваме тези преговори да имат положителна развръзка. Многократно преди това съм казвал, че можем да бъдем много по-амбициозни в бъдещите си отношения с Обединеното кралство", каза Барние на пресконференция в Дъблин с ирландския премиер Лио Варадкар.

"Политическата декларация към сделката за Брекзит предлага редица възможни развръзки, включително митнически съюз. Готови сме да дадем това да се разбере още по-ясно, ако ще бъде от помощ, и тази работа да може да бъде свършена изключително бързо", добави той.

Барние заяви, че какъвто и да е сценарият за Брекзит, ЕС на 27-те ще подкрепи изцяло Ирландия, предаде Франс прес.

Той подчерта, че в случай на Брекзит без споразумение, ЕС няма да започне търговски преговори с Лондон, докато въпросът с ирландската граница не бъде уреден.

Ирландският премиер Лио Варадкар каза, че е уверен, че Европейските лидери ще се споразумеят тази седмица да отпуснат на Великобритания отсрочка на датата за напускане от блока, предаде Асошиейтед прес.

По повод Брекзит ирландският министър на външните работи Саймън Ковини написа в Туитър, че ЕС и Великобритания ще работят заедно, "за да постигнат справедлив и организиран Брекзит, при който интересите на ЕС и Ирландия да бъдат защитени и същевременно да бъде зачетено Обединеното кралство", предаде ДПА.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн пък сравни днес подхода на Великобритания към Брекзит с изстискването на паста за зъби.

"Британците превърнаха "Брекзит със споразумение" в "Брекзит без споразумение" и сега искат да превърнат "Брекзит без споразумение" обратно в "Брекзит със споразумение", каза Аселборн. "Това е като пастата за зъби. Лесно е да я изстискаш от тубичката, но не и да я върнеш обратно", добави той.

Премиерът на Холандия Марк Рюте пък съобщи, че днес е обсъдил по телефона с британския премиер Тереза Мей нейното ново искане за допълнително отлагане на Брекзит, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Рюте написа в "Туитър", че за лидерите от ЕС, когато по-късно тази седмица обсъждат заявката на Мей за отлагане до 30 юни, ще е изключително важно да знаят "кога и на каква база Обединеното кралство ще ратифицира споразумението за напускане". Той добави, че "положителното решение зависи и от гаранциите на Обединеното кралство за искрено сътрудничество".

В Европа има опасения, че някои британски политици, които са за напускане на ЕС без споразумение, може умишлено да пречат на вземането някои политически решения, докато Великобритания е още член на блока. Миналата седмица консервативният депутат Джейкъб Рийс-Мог - отявлен привърженик на Брекзит - каза, че Лондон може използва оставащото му време, за да налага вето върху увеличаването на бюджета, предложението за създаване на европейска армия и приемането на нови членове.

Същевременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че е обсъдил с Мей предстоящата извънредна среща на ЕС по въпроса за Брекзит, насрочена за 10 април, предаде ТАСС. Туск не навлезе в подробности.