След Брекзит хората от страни от Европейския съюз ще се сблъскат със същите имиграционни правила, като тези от трети страни, реши правителството на Великобритания. Това решение всъщност следва препоръката, която даде Независимият консултативен комитет по миграцията и беше подкрепено от лейбъристите, предаде Би Би Си.

Кабинетът подкрепя прилагането на система за наемане на чужденци, основана на умения, а не на националност.

Но някои се опасяват, че бариерата за мигранти с ниска квалификация от ЕС може да навреди на бизнеса.

Премиерът Тереза Мей многократно е обещавала след Брекзит да сложи край на неограничената имиграция от Европа. По това премиерът дори не иска да преговаря, отбелязва британската медия. 

Киър Стармър, говорител по въпросите на Брекзит на лейбъристите, заяви, че е необходима "справедлива" система, която да предотврати дискриминацията. Но все пак той настоява за предпазливост, отбелязвайки, че може да има нужда от "дискусия за имиграционните правила за граждани на ЕС ... ако искаме близки икономически отношения с Европейския съюз".

Решението на британското правителство се основава на принципа, че Обединеното кралство няма да проявява пристрастия към имигрантите от която и да е част от света, когато им предоставя достъп до пазара на труда, коментира източник на BBC.

Въпреки това, според източника, решението за гражданите на ЕС няма да е прекалено твърдо и би могло да бъде "пипнато"  в рамките на по-широка търговски сделка с Общността при Брекзит. Правителството няма да нарече това "преференциално третиране", защото такова се предвижда и при евентуална търговска сделка между САЩ и Великобритания.

Принципът на свободно придвижване на ЕС разрешава хора от Европейското икономическо пространство - всички страни от ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, да пътуват и работят в района без визи, независимо от уменията, изтъква BBC.