Самолетът на Русеф кацна на летище "София" в 22.45 ч. Тя беше посрещната от главния секретар на президента Красимир Стоянов, от началника на кабинета му Никола Колев, от заместник-външния министър Димитър Цанчев, предаде БТА.

Това е първо посещение на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година.

Бразилският президент се размина на летище "София" с премиера Бойко Борисов за около час. Премиерът се завърна от посещение в Прага минути след 22 часа, отбеляза  "Фокус".

63-годишната Русеф, която е първата жена президент в историята на Бразилия, пристигна от Брюксел, където участва в срещата на върха ЕС - Бразилия. Там Дилма Русеф призова Европа да вземе пример от Южна Америка за справянето с кризата. 

Визитата на Русеф у нас има и личен и сантиментален характер - баща й Петър Русев е роден в Габрово, през 1929 г. емигрира във Франция, а после в Аржентина, преди да се установи в Бразилия и да смени името си на Педро Русеф. Той умира, когато Дилма е на 15 години. Така връзката й с България е прекъсната.

Церемонията по официалното посрещане
на Дилма Русеф от българския президент е в сряда сутринта пред храм-паметника „Александър Невски“ в София. След това двамата държавни глави ще проведат среща на четири очи на „Дондуков“ 2.
Бразилският президент с български корени ще бъде отличена с орден "Стара планина" с лента от Георги Първанов.  След това тя ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Ще бъдат подписани двустранни документи - междуправителствено споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии и комуникациите. 

Първанов и Русеф ще говорят пред участниците в българо-бразилски бизнес форум.
Дилма Русеф води у нас голяма бизнесделегация. В нея са включeни представители на най-големите бразилски компании в нефтената индустрия, хидроенергетиката, самолето- и автомобилостроенето, агроиндустрията и други, които ще търсят контакти с български предприемачи по време на бизнес конференцията, организирана съвместно с Българската търговско-промишлена палата.

Пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов каза, че очакванията от форума са много големи. По думите му, в него са се записали за участие над 200 български фирми.

Симеонов определи досегашното ниво на търговските отношения между Бразилия и България като доста ниско. Бразилски инвестиции у нас практически няма. Двустранният стокообмен е едва 133 млн. долара с крайно негативно салдо за нашата страна, при положение, че българският износ е леко нарастнал. Затова България се надява от първото по рода си президентско посещение да извлече чисто икономически ползи, както подчерта говорителят на външно министерство Весела Чернева.

Заради държавното посещение в централните части на София е въведена временна организация на движението. 240 полицаи от столичната полиция са ангажирани с охраната на бразилския президент, съобщи „Монитор“.

Срещи в родния град на баща й - Габрово
На 6 октомври Дилма Русеф заминава с Георги Първанов за Велико Търново, за да разгледа крепостта "Царевец", а след това отива в Габрово, където са предвидени срещи с нейни роднини -  брадотвчеди, които никога не е виждала.
В родния град на баща й Дилма Русеф ще бъде посрещната в двора на Априловската гимназия.

Бразилският журналист Жамил Шаде, който отразява посещението на Дилма у нас, очаква емоционална, но и доста официална визита, предаде бТВ.
"Тя не би направила държавно посещение като това от емоционален мотив. Очевидно е, че има всички тези елементи с корените, близките, но тя води със себе си и голяма делегация от бизнесмени, големи бразилски фирми, които да обсъдят възможностите за търговия в България", обясни Жамил Шаде.

Визитата на Дилма Русеф в България се радва на особен интерес. Над 100 журналисти са акредитирани за пристигането на бразилския президент. От протокола заявиха, че не знаят да е имало някъде такъв интерес към друг държавен глава на Бразилия.

След България Дилма Русеф ще посети Турция.

Дилма Русеф встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия на 1 януари 2011 г. На церемонията присъства премиерът Бойко Борисов.
Той я дари с преведеното й родословно дърво, реплика на глава на елен от Панагюрското съкровище и снимка на лелята, дала второто име на Дилма – Вана.
Русеф пък върна жеста с полускъпоценен камък - символ на силата, добротата, дружбата и успеха.