Миналата седмица бе създадена петиция, с която се събират подписи за пенсионирането на Димитров. По този повод днес министърът на културата коментира темата пред журналисти, предаде БНР.

"В домашните истории аз не мога да взимам отношение. Всеки човек е свободен да говори каквото си иска и да носи отговорност затова, което говори. Божидар Димитров като директор на НИМ си върши перфектно като експерт работата. А иначе какво говори той, не съм човекът който бих могъл… Нито му позволявам, нито му забранявам да говори", каза Рашидов, след като инспектира как върви изграждането на античния комплекс "Сердика" в София и обяви, че ще е готов догодина.

Междувременно здравният министър Петър Москов също говори по темата с водата от кладенеца в базиликата в Плиска, като подчерта, че тя съдържа огромно количество нитрати и няколко вида бактерии и РЗИ изрично е поставила табелка, че не е годна за питейно-битови нужди.

"Не може да се изтапаниш и да кажеш, че нещо е живо и чудодейно, при положение, че някой, да кажем, има болно дете и в невъзможността си,  защото понякога и най-модерната медицина е безсилна, ще отиде, ще налее едно шише вода и ще го даде на детето си... Защото някакъв си юнак се е събудил нещо махмурлия и е казал, че е светена. Хайде да спрем с това и да се опитаме да наложим порядък в държавата, не можем да заменяме реалните решения с такава бутафория", категоричен бе Москов пред bTV по повод изявленията на шефа на НИМ.

До момента в подписката срещу Димитров, чийто организатор е професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев, са събрани над 2300 подписа. Хората се подписват под текста на петицията, в който се казва, че "този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи".

Междувременно премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще спре финансирането на проекта за Плиска, ако продължат комерсиалните дейности. Още на другия ден в. "Стандарт" обяви, че спира инициативата си да подарява флакони с "жива вода" на своите читатели, за което е дадено разрешение лично от Божидар Димитров.