"Съжалявам, просто съжалявам", заяви в предаването "Алтернативата" по TV1 служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков относно думите си по-рано днес по БНР, че ако е на мястото на собственика на bTV, би отстранил водещите на сутрешния блок на телевизията Биляна Гавазова и Златомир Йочев.

Той обаче остана все така критичен към двамата журналисти, като подчерта, че за него "това не е журналистика, това е нещо друго".

"Аз от 30 години и повече контактувам с журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия и винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме, да развием определена тема, която е от моя компетентност, но подобно отношение, на каквото се натъкнах вчера, никога досега не съм забелязвал и чувствал, това беше повече от обидно", обясни Бойко Рашков.

Той посочи, че е очаквал "отсрещната страна да се държи уважително, така както аз се държа уважително, но, за съжаление, не се получи".

"Все пак това ми беше първата медийна проява в качеството ми вицепремиер и министър на МВР. Съжалявам, просто съжалявам", допълни Бойко Рашков.

Това изказване обаче не е приемливо за политик и смъква в страната ни в класацията ни за медийна свобода. Най-нормално е в този случай да ги санциониранет с вашето отсъствие, посъветва го водещата Светла Петрова.

Първото медийно интервю на Рашков като министър на вътрешните работи беше този понеделник в сутрешния блок на bTV, където водещите многократно го питаха за шефката на кабинета му - Елена Фичерова-Караиванова и защо толкова бързо е направил някои кадрови смени. Още тогава Рашков показа раздразнението си от начина на водене на двамата журналисти, а тази сутрин в ефира на БНР той остро критикува поведението им в ефир

"Видях какво не трябва да бъде журналистиката. Вероятно начина, по който Гавазова и нейният партньор водиха предаването, е доходна дейност. Защото аз чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха какво точно да ме питат, което е много грозно, разбира се. Освен това - така беше силен звукът, че те не чуваха моите отговори, което очевидно беше причината да ми задават един и същи въпрос по няколко пъти. Така че аз не се изненадвам, искам да го кажа, и с това приключвам по този въпрос, защото не заслужават толкова внимание. Защо България е на 112-о място по свобода на словото? Ако съм собственик на тази телевизия, моментално ще ги отстраня от водеща роля в предаването".

След изказването на Бойко Рашков по БНР последна официална позиция на bTV Media Group, в която отбеляза, че "счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници".

Последваха реакции от други медии и органиции.

От Асоциацията на българските радио-телевизионни оператори - АБРО заяви, че "се противопоставят на всеки опит от политици за намеса в медиите". 

"По повод интервюто на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на БНР, в което подлага под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите на предаването по bTV "Тази сутрин", заявяваме, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава към отстраняване на журналисти. Това важи особено във връзка с изпълнение на обществените им функции да търсят и предоставят общественозначима информация като тази за работата на Министерството на вътрешните работи", посочват в позицията си от АБРО.

С позиция излязоха и от Атлантическия съвет.

"Това е реставрация на методи, средства и стил на управление от времето на комунизма", заявяват от организацията и настояват за публично извинение от страна на Бойко Рашков.

"Бойко Рашков прекрачи дебела червена линия. Реакцията на това деяние ще покаже доколко обществото ни има имунен отговор против вируса на диктатурата. Подобни тежки посегателства против демокрацията и свободата на словото у нас не могат по никакъв начин да бъдат премълчавани и оставяни без отговор!", посочват от Атлантическият съвет.