Кабинетът прие забраната да влезе в сила от 1 юни 2012 г., като единственото изключение ще бъде на летищата, но в специални помещения.

Вносителят на предложениято - здравният министър Стефан Константинов, се мотивира накратко: "Това е изключително важно с оглед подобряване здравето на нацията и мисля, че по-добър подарък на бъдещето на държавата, на народа ни, към децата. Това е европейска тенденция, даже бих казал световна. Все повече европейски държави, като тръгнем от Скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция, са въвели подобна забрана. При последния ми разговор с еврокомисаря Джон Дали той също дава пълната си подкрепа и ще бъдем приветствани от Еврокомисията, ако приложим подобен подход".

Веднага след това думата взема Борисов: "Колеги, понеже при мен навремето идваха и ресторантьори, и хотели, държа да кажа, че ние направихме доста голям гратисен период. Направихме един хибрид за този гратисен период, разрешихме от едната страна да се пуши, от другата да не се пуши, и т.н. Но това, което мисля, че от Америка през Бразилия до Европа и тенденциите в тази област са такива, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето. И не на последно място, неуважение към околните. Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта  - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един. Но в обществените места аз мисля, че е крайно време…"

Все пак министър-председателят признава, че е мислил различно преди 2 години, когато са започнали да обсъждат тази тема.
"Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж. Знам, че да, много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни като символ в деня на детето, а и започва летния сезон. Тогава времето е хубаво, може да се пуши навън и постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия", аргументира се той.

След това Борисов се обръща директно към министрите: "Аз съм убеден, че всички вие, които ходите в Брюксел, виждате, че когато отивате там, пушите по-малко. Защо пушите по-малко, Дончев? Защото няма къде да се пуши. Сиреч, когато нямаш сам възпитанието и културата да си пазиш здравето, а 3,250 млрд. лв. изсипваме всяка година в здравеопазването, в края на краищата като тук не може, там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически хем ти е по-вкусна тази една цигара. Но на практика едно към пет. На практика всеки от нас знае, че в пъти се намалява пушенето с тези условия. Да, малко такава мярка, но аз мисля, че, както цял свят свиква, така ще свикнем и ние".

Тъй като решението на кабинета трябва да бъде одобрено от парламента и въпреки мнозинството, с което ГЕРБ разполага, премиерът все пак се застрахова: "Цветанов, моля те, като върл непушач да убедиш всички депутати, трябва да подкрепят този проектозакон. Много е популистки да кажеш – да, ама може тук да се пуши, там да не се пуши, разделено, половинчатите работи направихме ги и тях близо две години, за да може бизнесът през това време да мисли, да мисли, да мисли. Тогава говорих с еврокомисаря и му обясних, че в България ние сме малко по-специални, много по-бавно идват хубавите неща, нали трябва много по-дълго да си осмисляме, но мисля, че трябва да подкрепим този проектозакон в този му вид от 1 юни и децата го заслужават".

Тук отново се намесва здравният министър, който казва, че умишлено са направени две различни социологически проучвания, които показали съответно, че 60 и 63% от хората подкрепят подобен законопроект.
"А специално за кметовете ще кажа, ако някой има съмнение, да се обади на кмета на Кюстендил, той за съжаление не е от ГЕРБ, но той забрани пушенето там и го избраха на първи тур", припомня Константинов.

В подкрепа на забраната се обявява и икономическият министър Трайчо Трайков: "Г-н премиер, когато се дискутираше тази тема, често се реферира към ресторантьорския бизнес и това, че те имат притеснения. Практиката във всички други страни, които са въвели такава забрана, е абсолютно еднозначна. Има някакъв временен спад, който е седмици или един-два месеца, след това нещата стават нормални. Защото клиенти, които не биха влезли на задименото, влизат след това, когато не се пуши".

Накрая Бойко Борисов обобщава и тази точка от двения ред се приема единодушно: "В цял свят е така и е доказано от всички финансисти, че в края на краищата, Дянков, това накрая дава положителен финансов резултат. Доказано".