Това съобщи зам.-главният редактор на в. "Галерия" Явор Дачков пред БНР, цитиран от "Медиапул". Експертизата била много скъпа, тя е 15 страници и е много подробна, с графики, поясни той.

Разговорите между премиера и Танов за собственика на "Леденика" Михаил Михов - Мишо Бирата, бе разпространен на 14 януари от в. "Галерия". Борисов и Танов твърдят, че разговорите са манипулирани, а заключението от експертизата, изготвена от институт на МВР, е, че те не са оригинали.

Във френската експертиза обаче се посочва, че разговорът е презаписван, но не съществуват следи от манипулация, нито от изкуствено привнесени елементи, каза още Дачков.
„Тази експертиза няма нищо общо по начина, по който е подредена и по начина, по който са формулирани изреченията, с тенденциозното замотване, с което института по криминология се опита да манипулира хората, като излезе със становище, че записът „може би е можело да се манипулира”, добави той, цитиран от КРОСС.

Френските експерти са категорични, че не съществува никаква следа от акустична манипулация като монтаж, припокриване, прибавяне, отстраняване, цитира го "Фокус". Презаписът не е монтаж и няма намеса в съдържанието, коментира Дачков по повод смесването на техническия термин манипулиране с идеята за „сглобяване” на разговорите.

Първоначално френските експерти не са искали да направят експертизата, след като разбрали, че става дума за премиера на България, после поискали пет работни дни и са изготвили заключението си.

Зам.-главният редактор на в. "Галерия" каза, че парижката лаборатория работи с френското министерство на правосъдието и с полицията. Нейни експертизи се използват в съда и тя е една от най-добрите в Европа.
Той се надява всички колеги журналисти да получат оригинала от заключението на френската лаборатория и "да покажем на БАН и прокуратурата как се прави експертиза".

По-рано днес Борисов заяви, че разпространеният запис с Мишо Бирата бил с 46 сек. по-дълъг. 
"Пак се е объркал", опонира му Дачков. Според него тези секунди, които се прибавят, са от презаписа. Той започва 10 десет секунди, преди да започне самият разговор.
"Дължината на презаписа е по-дълга от автентичния запис, автентичният запис е абсолютно логичен, има добър ден и чао, чува се как се отваря слушалката и как се затваря. Бойко Борисов се е объркал, защото разпечатките на „Мтел” дават автентичната дължина, но дължината на презаписа, който е направен с касетофон, е доста по-дълга”, поясни журналистът.

По думите прокуратурата трябва да направи разследване, защото „има данни за престъпление и това, че истинските записи са унищожени, не означава, че няма следи за това".
„Призовавам слушателите да не се подвеждат – нищо не може да бъде унищожено като доказателства. Тези доказателства са и в прокуратурата, и в ДАНС, и в МВР, и в съда”, каза той.
Дачков съобщи още, че източникът на записите идва от МВР, служба ДОТО, където, по думите му, са правени и презаписвани.