Това съобщиха от правителствената информационна служба. В министерски съвет пристигнаха и министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар Младен Маринов. 

Българските политици обсъждат ситуацията след последното развитие на конфликта в Сирия.

По-рано военният министър Красимир Каракачанов заяви в интервю за bTV, че няма пряка опасност за България. Българската позиция клони към умереност и търсене на диалог, макар че тя ще бъде обявена именно след заседанието при Борисов. 

Каракачанов заяви още, че не сме били предупредени официално за ударите, но той е знаел към 23 часа. Според него няма пострадали българи. 

Дир.бг припомня, че ВВС на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Ударите са били нанесени от 3:42 часа до 5:10 часа българско време. Повод за атаката стана инцидентът от 7 април в сирийския град Дума, където, според някои твърдения, е било употребено химическо оръжие. Сред районите в Сирия, ударени при въздушния удар, фигурира въздушната база „Ал Ширай“ , разположена западно от Дамаск край границата с Ливан. Също така удари са нанесени по обект в град Масяф, разположен на около 170 км. северно от Дамаск, армейски складове в региона Източен Каламун североизточно от столицата, района Кисве южно от Дамаск и обект на издигащите се над Дамаск хълмове Касюн. Сирийските държавни медии съобщават, че под удар е подложен изследователски център в Дамаск, който според Пентагона е използван за развиване на химически оръжия.

Трима цивилни са били ранени при ракетния удар по обекта в близост до сирийския град Хомс. Ракетите, насочени срещу военния обект в Хомс са прехванати, траекторията им е изместена и не са достигнали до целта си, съобщава сирийската държавна медия САНА.

Коментарът на Русия бе, че това е провокация срещу мирното бъдеще на Сирия.

От своя страна Сирия отреагира, че това е варварска, брутална агресия.

Западът заяви, че ударът Сирия е съразмерен, прецизен и уместен.