Това обяви премиерът Бойко Борисов по повод оставката на министъра на финансите Симеон Дянков. 
Премиерът отрече да има информация, че Дянков е замесен в корупционни схеми. За подобна възможност съобщи вчера лидерът на РЗС Яне Янев, който е и шеф на антикорупционната комисия в парламента.

Борисов обаче изтъкна, че освен финансовата стабилност Дянков е трябвало да осигури икономически растеж и да обясни на хората как ще получат по-високи доходи, с което той не се е справил.
"Освен това беше некомуникативен, за да се срещнат с него, министрите трябваше да дойдат при мен", каза още премиерът.

Преди няколко месеца част от парламентарната група на ГЕРБ влезе в много остър сблъсък с Дянков по повод бюджета на някои от агенциите. Тогава Искра Фидосова обвини вицепремиера, че неправомерно е отрязал парите за някои от тях, а той я нападна по повод изборите в съдебната система.
Дянков от години е в конфрикт и с повечето от министрите, които са в неговия ресор като вицепремиер - Мирослав Найденов и Тотю Младенов, с шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и с председателя на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев.
Тази сутрин пред медиите те не пропуснаха да го атакуват, след като той вече е в оставка.

Борисов призна още, че Дянков го е ядосал и с отказа да изплати парите на селскостопанските производители.
"Какво налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите?", попита риторично Борисов.

Проблемът с фермерите и субсидиите за тях не е от тази година. Той е част от постоянния конфликт на Дянков с Найденов, който се смята за много близък до премиера и един от малкото членове на ГЕРБ в правителството. Ексминистърът на финансите отстояваше позицията за изплащане на земеделските субсидии след получаването им от ЕС, докато Найденов напираше това да е предварително. Словесните схватки на двамата пред медиите напълно объркаха фермерите и те бяха готови на протест с тежката си техника в столицата. Именно това наклони везните на Борисов в полза на земеделския министър за сметка на стабилността на бюджета, който вече е на червено над 1.5 млрд. лв.

Като друга причина за уволнението на Дянков Борисов изтъкна и факта, че семейството му е в чужбина и така вземането на решения се е бавело с месеци. Забавил се например с електронното правителство, за което бил отговорен пред премиера.

Чашата на търпението на премиера обаче преляла, когато трябвало да се обяснява лично на председателя на ЕК Жозе Барозу за изпратено до него писмо от Дянков. Според в. "Труд" ставало въпрос за позицията на финансовия министър, че България няма да ратифицира проекта на МВФ за преразпределение на квотите на страните, приет през декември 2010 г.
Според новия договор София трябва да внесе 160 млн. лева, които са заложени в бюджета
. До 15 януари т.г. 145 страни членки, заемащи 77,1% от общите квоти, в това число и Чехия, ратифицираха проекта.
Най-големият акционер във фонда САЩ все още не е и остава най-голямата пречка за реформата.

Позицията на България обаче създала сериозни проблеми на Борисов, който трябвало да обяснява на Барозу защо страната ни се дърпа. Миналата седмица премиерът пратил писмо в Брюксел със своя подпис, с което България се присъединила към договора въпреки бавенето на Дянков.

От ЕК са ядосани и на позицията на ексминистъра по повод съкращаването на бюджета на ЕС, където нашите предложения се заключаваха с по-малко пари за самата еврокомисия и съкращаване на еврофондовете за бедните райони в богатите страни.

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков се върна в България днес с полет от Виена, но не пожела да се срещне с очакващите го журналисти. Репортери, фотографи и оператори очакваха Дянков на всички изходи на летище София. Той предпочете да мине през правителствения ВИП. Журналистите се опитаха да направят жива верига пред портала на ВИП-а, но служебният автомобил на вицепремиера си проправи лесно път. Екип на предаването "Господари на ефира" се опита безуспешно да връчи на Симеон Дянков "Златен скункс" за оставката му.

Вашият отговор защо Борисов е отстранил Дянков