Днес трябваше да бъдат връчени престижните звания „Почетен член на СБХ” на Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. От съюза обясниха, че причината е в това, че правителството разреши проблема със собствеността на галерията на „Шипка" 6, за която претенции имаше и Софийският университет Св. "Климент Охридски".

Председателят на Контролната комисия към СБХ проф. Велислав Минеков обаче изпрати до медиите остро отворено писмо срещу тази инициатива.
"Смятам подобно решение за недостойно, лишено от логика и извършено под натиск от управляващата за момента партия. Подобен поклон пред действащи политици, заети в същото време с предизборна агитация, е безсрамно действие спрямо стотици членове на СБХ, заслужили високото отличие. Решението е взето след странно допитване по телефона на част от УС и след изрично настояване от министъра на културата, без обсъждане и одобрението на контролната комисия. Това злочесто събитие е рекетьорски акт, в замяна на което правителството да потвърди изцяло законните права на СБХ върху сградата на ул.”Шипка” 6", заяви Минеков.

От съюза обаче и днес бяха категорични, че решението е било взето от УС, че се връчва за особени заслуги и че всички, спомогнали за развитието на СБХ, са били удостоявани с почетна награда, независимо дали са художници, предаде БТА.

Зам.-председателят на СБХ Димитър Грозданов съобщи, че засега се отлага връчването на отличието, но причината е, че премиерът е обещал да бъдат отпуснати средства за ремонт и освежаване на сградата, затова церемонията ще се състои след това. От СБХ предстои да направят план за необходимите средства и да предложат конкретна сума, която да бъде определена с бюджета за догодина.

Премиерът Борисов обаче заяви категорично, че не знае кой е измислил този скандал.
„Един плакет на мен ще ми предаде каквото и да било, затова им го върнах. Да го дадат на този, който счита, че това ми е важно. Сигурно струва 2-3 лева”, каза Борисов, макар да уточни, че е приел признанието на художниците.

Премиерът напомни, че съгласно решението на съда, сградата трябваше да бъде дадена на СУ. Той предположи, че ако правителството не беше взело това решение, художниците щяха да стачкуват пред същата сграда.
"20 години са ги лъгали, художниците нямат сграда дефакто. Сега обаче имоти ще имат и СБХ, и университетът", добави Борисов и уточни, че ще търси съдействието на един от мобилните оператори за ремонта.

Попитан колко картини е нарисувал, министър-председателят с усмивка  отговори, че са много и поиска да му бъде зададен по-сериозен въпрос.

Вежди Рашидов пък заяви, че няма по-голяма награда от това художниците да имат свой дом, където могат да творят свободно и спокойно.
На въпрос дали е виждал картини на премиера, заради които да получи отличието, той отговори: "Виждал съм, хубави скици прави на заседание на Министерски съвет", цитира го "Фокус".

"Силвестър Сталоун рисува, прави изложби и продава една картина за 50 000 евро, защо премиерът да не рисува, ако му се рисува", каза още министърът на културата. Той дори допусна, че Бойко Борисов може да развие талант и някой ден негови творби да са ценни като на Пикасо.
"Изкуството не е точна наука, 5 по 5 не е 25, не се знае кога ще се отключи геният", добави Рашидов, като даде за пример Гоген, развил таланта си на 41 години,  предаде БГНЕС.
Министърът обаче се възмути от журналистическите въпроси за заслугите на Борисов с думите: "Стига с премиера, де, толкова ли жълто искаме да бъде".