Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод доклада на правителството, в който Русия е посочена като една от опасностите за националната сигурност.

"Пази Боже, да стане война. Затова аз не допуснах за флотилията в Черно море и понесох доста упреци от колегите в НАТО. Казах - сухопътни операции, да, но вкараме ли в Черно море големи военни кораби, почнем ли с подводници, то ще заври накрая. Но в доктрината ни, ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО, а руските ракети ще са насочени към България, затова в нашите доктрини участваме като част от общото", каза още той пред bTV.

Борисов подчерта, че иначе държим на прагматичните отношения с Русия. И даже е говорил с гръцкия премиер Алексис Ципрас догодина, когато поемем председателството, да се постави и въпроса за падане на санкциите срещу Русия.

Той изтъкна, че България има голям интерес руските туристи да ни посещават, както и от руски газ за газовия хъб "Балкан".

Борисов vs. Станишев: Опасна ли е Русия за България
?

За президента

Бойко Борисов коментира и отношенията си с президента, като заяви, че имат прекрасна комуникация, затова се учудва на обвиненията му за авиацията.

"Изпитвам уважение към президента Радев, но за 2 месеца служебно правителство да смени всички в системата, до шефовете на институти... За 1 месец да приключиш за 3 милиарда сделка, като изхвърлиш Ф-16, не бих говорил аз така смело за лобизъм, защото фактите са други. Когато говориш така смело, казваш МВР и учителите да чакат, всички да чакат, за да се купят 9 изтребители... За 1 месец те извъртяха една поръчка, от която 15 г. всички се притесняват, защото това са огромни пари", каза премиерът по повод думите на държавния глава, че лобистите ще приземят авиацията ни.

"Кой е лобист? Да каже имена - Борисов, Цветанов или кой? Излиза, че аз съм лобист. Как ще се приземява авиацията, като по време на нашето управление рекорден брой самолети са във въздуха? 10 милиарда искат военните."

За ГЕРБ и Слави Трифонов

ГЕРБ има 1200-1300 общински съветници, стотици кметове, зам.-кметове, областни управители, зам.-областни управители, депутати, министри. Това са 3-4000 човека. Ще му дам на г-н Трифонов една химикалка да напише имената на 3-4 човека и да се подпише, че няма да го издънят.

Статистическата грешка дава, че поне 5% на 3000 са проблемни, така пък Борисов коментира политическата заявка на водещия на „Шоуто на Слави” и скандалите с кадри на управляващата партия.

Премиерът категорично заяви, че не познава бившия шеф на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, който беше обвинен по случая с убийството във Виноградец, „но това не ни прави невинни, след като е попаднал в нашата листа”. По думите му след предишното отстраняване на Влайков местните организации ходатайствали пред зам.-председател на партията с мотива, че се бил поправил.

Борисов добави, че „въобще не иска да чува” за друг скандален кадър на ГЕРБ – депутата Живко Мартинов, станал известен покрай „Суджукгейт”. Премиерът призна, че много пъти са използвали името му без негово знание, но с помощта на Фейсбук сигналите за злоупотреби стигат до него, а от там – в някои случаи и до ДАНС.

„Когато се залови такъв човек, незабавно трябва да бъде отстранен и вкаран в съдебен процес... Със страдание чувам за всяка нова партия, събира се една мръсна пяна, да се очистиш от нея не е лесно".

За протестите в МВР

По темата с протестите в МВР и исканията за по-високи заплати и по-добри условия на труд, Бойко Борисов предпочете да спести директните отговори извън това, че „естествено” иска работещите в сектора да получават по-добри заплати. Той припомни построените нови пожарни и полицейски управления, но и несвързаните с това проекти за ДАНС и спецсъда. Премиерът не отговори и на въпроса дали пожарникарите се е наложило да си купят оборудване, дарено от Канада.

За отвличанията

По повод отвличанията Бойко Борисов нито потвърди да има връзка между тях и арестите, извършени през уикенда. По думите му е била разбита „сериозна група”, като МВР и прокуратурата дооформят документацията по разследването и утре ще бъде обявен резултатът. Заловените се занимавали „с всичкото, което може да ви мине през акъла, сериозни хора”.

По повод критиките, че е сформирал своеобразен щаб в дома си след отвличането на Адриан Златков и е поканил баща му там, премиерът обясни:

„Не отидох в Софийско и ли в МВР, защото в такива случаи се наблюдава движението на по-големите началници. Те също имат шпионаж на улицата. Това са много подготвени хора“.

Той добави, че именно момента на предаването на откупи е този, в който полицията е най-близо до извършителите и изкушението за оперативните служители е много голям, но една грешка може да бъде фатална.