След безсънна нощ, която завърши със споразумение за рекордния бюджет на ЕС до 2027 г. - 1 трлн. евро, заедно с Плана за възстановяване за 750 млн. евро, премиерът Бойко Борисов направи извънредно включване от Брюксел. Във жива видеовръзка чрез Фейсбук страницата си той предупреди, че най-трудната част от борбата с корона пандемията тепърва предстои.

"За тази седмица и 5 дни резултатите са добри, но по нищо не показва, че трябва да бъдем много оптимистични в това, че пандемията в България ще приключи за Коледа. За Коледа, за Нова година, за Европейския съюз трябва да бъдат в тесен семеен кръг без масово събиране на хора. Това е във всички европейски държави от това, което чувам. Единствено ирландският колега... разговарях с него дълго... но те бяха 1 месец в пълен локдаун и сега той просто е обещал да пусне пъбовете", обяви Борисов.

От думите му стана ясно, че може да се очаква пандемията от COVID-19 да затихне през август-септември, но само ако 70% от населението на Европейския съюз се имунизира.

"Много внимателно в България трябва да следим мерките и да внимаваме с натиска върху болниците. Радостна е новината, че има дни, в които излекуваните са повече от новозаразените. До края на март отваряне на Европа няма да има, очаква се трета вълна и тежки рестрикции. Ваксините са жизнено важни. Обсъдиха се всички въпроси по тях. Благодарих на Урсула фон дер Лайен, че ако не беше Европейската комисия - тя да проведе търговете, тя да издейства бързите действия на Европейската агенция по лекарствата... Това е огромен труд, който Урсула свърши. Никога нямаше да можем да се разберем държавите-членки коя, колко, от коя ваксина да вземе, на каква цена", каза Борисов и влезе в конкретика:

"Относно първата, която е на минус 70 градуса, вече сме подготвили във всички големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, да не ги изброявам всички, фризерите за съхраняване. На 28-и, на 29-и или когато дойдат, ние ще имаме логистика веднага, и на 31-ви, да създадем организация за първите линии да се ваксинират".

Той уточни, че от ЕК ще предложат на държавите от Западните Балкани и Африка ваксини, ако те изпитват недостиг. Премиерът коментира, че приравняването на бързите антигенни тестове с PCR-ите ще помогне за свободното придвижване на европейските граждани.