Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на местните власти, предаде БГНЕС.
Той дори помоли кметовете и представителите на общинските съвети ако знаят къде са излишъците, да му кажат къде са.

"Аз виждам как с 1-1,5 милиона се правят ремонти на опери, как се правят площади за 5-6 милиона, останаха ми очите в парка на Гоце Делчев, а там горе-долу толкова са парите. Не искам да си представя ако ние сега имахме 3-4 милиарда излишък какво щеше да се случи с държавата", каза още премиерът.

"Сега имаме по-добро усвояване на европейските фондове", подчерта Борисов и призова общините да продължат с усърдие и внимание да реализират проектите си, за да не се стига ситуация, в която Брюксел да ни спре парите.
"Стараем се много при договарянето на парите за следващия програмен период и запазването на Кохезионната политика. За радост председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който е един много добър приятел на България, е на това мнение и се надявам да успеем да защитим този бюджет", добави премиерът.

Агенция "Фокус" цитира премиера да казва в приветствието си към участниците в срещата, че за изравнителните плащания на общините са предвидени още 15 млн. лева. Финансистите не били много съгласни с това, но правителството ще се постарае да направи това за общините, уточни Борисов.

"В момента между общините и държавата се работи много добре и всички заслужават похвала в това отношение", подчерта той. "Само преди 2-3 седмици в Министерски съвет събирахме кметове от всички партии и еднакво им се карах, защото близо 160-170 милиона за общинските болници стоят и още не се използват за закупуването на апаратура. Има големи градове, в които повече от 9-10 месеца не се обявяват конкурси. Хората чакат да бъдат лекувани, а парите стоят", коментира още премиерът.

Бойко Борисов пожела на участниците в срещата да отработят този момент и да помислят сериозно за решаването му.

Премиерът още веднъж посочи, че няма значение дали един път е общински или държавен. Хората виждат как пътят се строи.

2000 полицаи ще бъдат назначени към общините до края на 2013 г. Това каза пред участниците в срещата вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.