Това съобщи на журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на кабинета. Борисов е настоял до другата седмица да получи информация за такива проекти – къде са разрешени, къде не и къде е имало проблеми.

Преди два дни той се ядоса на протестиращи срещу шистовия газ в Добрич и заяви, че ако продължават да го дразнят, ще подпише на инат. Последва остра реакция от опозицията, която го призова незабавно да се извини.
Вчера премиерът първо заяви, че няма на кого да се извинява, след което все пак поднесе извинения на "онези трима души", които са протестирали, и увери, че няма да подписва на инат.

"Както премиерът ви каза, да има и най-малки рискове, просто това няма да се допусне. Няма да се случи нищо, което би навредило на водите. Гарантирам, че тази процедура ще бъде проведена така, както за всички останали разрешения за търсене и проучване", категорична бе днес Караджова, цитирана от "Фокус".

Тя увери журналистите, че МОСВ не може да даде никакво разрешение за търсене и проучване на шистов газ, без да получи конкретни проекти от кандидат-инвеститорите.
"Досега такива планове в министерството няма и затова не може да се произнесем по процедурата. Няма как ние в момента да се произнесем вредна ли е или не дейността по търсене и проучване на шистов газ, тъй като нямаме конкретна технология, по която това ще се случи. Няма как да вдигнем каруцата пред коня", каза още Караджова, цитирана от БГНЕС.

Тя допълни, че не знае кога американската компания "Шеврон", която получи 5-годишно разрешение от МС, ще внесе в министерството работен проект за търсене на шистов газ. По думите й това може да стане и след няколко години, предаде БТА.

Съгласно и европейското, и българското законодателство, процедурата за даване на разрешение за търсене на подземни богатства, включително на шистов газ, започва след извършване на екологична оценка по Закона за биологичното разнообразие. Ще се вземат предвид както конкретните параметри на разрешението за търсенето и проучването като дейност, така и мнението на учени, геолози и неправителствени организации.

"Не знам защо е цялото това напрежение. Напълно ги разбирам хората, но имам чувството, че някой непрекъснато подклажда нещо", коментира още екоминистърът.