"Когато има виновен, той бива или уволняван, или даван на прокурор. Това е огромната разлика между нас и предишните. Едновременно с търсенето на отговорност, аз съм сезирал още преди няколко дни изпълняващия длъжността главен прокурор. Този, който е подписал, че това не са дюни, а си е обикновена земя, това е първият виновен", добави премиерът, цитиран от "Фокус".

По-късно земеделският министър Мирослав Найденов обяви официално пред журналисти, че шефът на Агенцията по горите ще бъде отстранен от поста.

Както вече стана ясно, сделките са станали възможни, след като е сменено предназначението на терена през 2007-2008 г.

"Ние за тези 3 г. и половина сме финализирали 4 започнати сделки. Безспорен факт е, че аз съм спрял тази в момента, в който съм разбрал за нея. Предлагам днес на ГЕРБ да направим анкетна комисия, в която да се разгледат всички сделки от 2003 г. досега. В тази комисия да има само един представител на ГЕРБ, всички други да са от другите партии, но да бъдат отворени и тази комисия да работи под наблюдението на медиите и НПО. Тогава ще видите, че стотици хиляди подобни сделки са проведени в предишното управление", каза още  Борисов, предаде БГНЕС.

Той даде примери с "особено фрапантни" сделки - като тази на 8 декември 2008, когато Сергей Станишев взема решение на МС и изключва от горския фонд в Старо Оряхово 1339 декара и ги плаща по 9,9 лв., както и още 1369 декара по 9 лева и 69 стотинки.
"Всички сделки искам да се разгледат. Особено тези, които са на брат му на Станишев (арх. Георги Станишев, за когото се твърди, че фирма, с която е свързан, е извършила заменка на земя в местността Карадере на ниски цени - б.р.). Имаха наглостта да говорят, че някакъв, който се познава с Цветанов, да го наричат Цецо Кумецо (оказа се, че близък до вицепремиера бизнесмен е свързан със сделката в Несебър - б.р.). А да видим новата далавера "Батко и Братко", с която загубихме хиляди от европейски програми. Да ги видим всичките наяве", коментира премиерът, който още в края на миналата седмица разпореди да бъдат проверени всички сделки с държавни и общински имоти в Несебър от 1 януари 2004 година досега.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по местно самоуправление Любен Татарски от ГЕРБ също коментира случая в Несебър. Според него не става дума за пропуски в законодателството, а в неговото прилагане. "Проблемът не е в дефиницията какво е дюна, а това че дюните не са отразени в кадастралните планове", каза той пред БНР.

От петък работната група трябваше да прегледа няколко закона и да предложи промени. Павлова заяви, че в парламента ще бъде внесено предложение за промени в Закона за черноморското крайбрежие, с които ще се наложи пълна забрана на строителство върху земи, квалифицирани като дюни. Тя добави, че разрешението за застрояване на въпросните 29 декара в местността „Кокала” в комплекс „Черно море” на Несебър е незаконно, а самият строеж беше спрян.

Прокуратурата вече започна проверка на случая.