В сравнение с други държави в Европа ограничителните мерките в България срещу Covid-19 са либерални и дават резултат. Това коментира премиерът Бойко Борисов в Разлог, предаде БНР.

Министър-председателят, заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев и с евродепутата Андрей Новаков, посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог.

По думите на премиера има вероятност от 31 януари учениците от 5-ти до 12-ти клас да тръгнат присъствено на училище: "Ние сме приели друга тактика с Щаба и през това време правим училища, детски градини, строим, хората работят, и сега, ако живот и здраве 31-ви да ги пуснем, да учат, ще стане много добре", каза Борисов.

Борисов заяви, че за образование през последния мандат са отпуснати близо 2,5 милиарда лева, а учителските заплати са се увеличили двойно. Санирани са училищните сгради, оборудвани са компютърни зали, осигурено е видеонаблюдение.

Очаква се Борисов да инспектира и дейностите по отстраняване на сериозните последствия от наводненията в района.

Възстановено е движението по пътя Банско-Гоце Делчев. С насипи е укрепена подпорната стена край село Места, част от която беше подкопана от водите на реката. Изграден е и разрушеният участък от пътя между град Хаджидимово и село Блатска.

Според експерти коритата на двете трансгранични реки Струма и Места са спаднали с повече от един метър, което застрашава старите мостови съоръжения. Заради сигнали за безконтролно изземване на баластра и пясък Върховната административна прокуратура разпореди на няколко министерства да извършат спешни проверки.

По-късно премиерът се увери, че мостът при река Блатска е готов. Поехме ангажимент към хората. Само преди 3 дни знаете какви наводнения бяха, заяви Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

В сряда той посети района на разрушения от придошлите води на река Места мост и увери гражданите, че съоръжението ще бъде укрепено в най-кратки срокове.

"Това, което поехме като ангажимент, го изпълняваме. Заздравиха се основите на съоръжението, дигите също се правят", изтъкна Борисов.