Решението е било взето заедно с министрите Лиляна Павлова, Сергей Игнатов и Симеон Дянков, които също разговаряха с областния управител Иво Петров, кмета Росица Янакиева и депутати, предаде БТА.

Премиерът съобщи, че матурите са отложени за вторник, 29 май, другите изпити ще се проведат на 28-и. "Няколко часа спорихме с експерти на МОН за матурите, че родителите и децата са притеснени. Може ли утре да ги накараме да се явят на матури?", мотивира се той.
По-рано стана ясно, че заради труса няколко училища в района са сериозно пострадали и в тях не могат да се провеждат учебни занятия. Учениците от три школа в Радомир до края на годината ще учат в няколко съседни села.

"Премиерът дойде за да разрешим важен въпрос за Перник и по-конкретно за младежите", коментира кметицата Янакиева, цитирана от БНР.

През деня обаче, при посещението си в Перник, Игнатов съобщи, че въпреки това изпитите няма да бъдат отлагани, а ще се пренаредят децата и ще се намери начин. Министърът обясни, че ако пак стане земетресение, учениците ще бъдат изведени. Премиерът обаче се намеси.

Матурите и националното външно оценяване по математика за 7 клас за останалата част от страната остават в сряда.

След срещата в Перник министър-председателят отиде в едно от пострадалите местни села - Витановци, където бе посрещнат от множество хора на площада.
"Да се молим на Господ да се размине, като няма жертви, всичко друго ще го оправим", обеща им Борисов. Той се ангажира да бъдат отпуснати толкова средства, колкото е необходимо, но ще се изчакат данните от общинските комиси какви са щетите. По-рано днес Дянков съобщи, че държавата има пари да поеме тези нужди.
"Които имат застраховки хубаво, които нямат, ще видим начин да им помагаме", каза още премиерът, но подчерта, че би трябвало хората да се научат да се застраховат, предаде "За Перник".
Приоритет ще бъдат училищата и детските градини. Той съобщи, че Сергей Игнатов ще разреши утре на детските градини, които не са пострадали, да съберат повече деца, за да може ремонтът на останалите да започне веднага.
Борисов каза още, че е разпоредено, където има трудно подвижни възрастни хора, екипи да отидат на място да оценят щетите.

Премиерът изрази надежда да се изпълнят прогнозите на сеизмолозите за стихване на трусовете, но заяви, че не може да подвежда хората да се приберат в домовете си, защото е "Божа работа".
"Виждате в Италия как ги събори, във Франция - наводнения, в Албания се изтрепаха (12 души загинаха в катастрофа с автобус- б.р.) - нека да не провокираме съдбата, да не викаме дявола. Важното е, че строителството в общи линии учудващо добре издържа - комини, пукнатини, но... Язовирите не са мръднали и въпреки всичко сме сложили охрана", добави той, съобщи TV7.

Докато говореше в Перник, градът се разлюля от пореден трус. Само за няколко часа във вторник вечерта бяха регистрирани четири вторични земетресения с магнитуд от 3 до 3,5 по скалата на Рихтер. Учените предупреждават, че такива по-слаби земетресения могат да продължат още няколко дни.

Вижте и анкетата на Дир за земетресението