Мораториумът за иновативните лекарства беше първият по-съществен подарък. И макар да беше свален, „вредата“ беше нанесена: ГЕРБ даде повод на БСП (и на президента Радев, който не пропуска) да реагира остро – с плакати „Убийци“.

Скандалът покрай исканата от здравния министър Кирил Ананиев оставка на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев и външните дългове на Касата даде нов повод на БСП да атакува в болната здравна тема. Нинова не изпусна случая да настъпи Борисов: когато един човек е решил, че "държавата му е бащиния", може да си прави каквото си иска. Проф. Плочев (който поиска актуализация на бюджета с 200 млн. лв.) е загрижен за здравето на хората, а премиерът (отхвърлил промяната) незаконно харчи, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие.

До преди няколко дни Истанбулската конвенция беше подарък номер 1. Макар и отдръпната от Борисов, самото й приемане от МС и подкрепата й в редиците на ГЕРБ нанесе политически удар на самия него и на кабинета.

ГЕРБ дадоха невероятен коз в ръцете на г-жа Корнелия Нинова. Тя получи голям Новогодишен подарък, каза за Дир.бг през януари депутатът от ГЕРБ Георги Марков: „Сигурен съм, че от политическа гледна точка, тя по-голям подарък не би могла да получи. Моментално се усети и реагира, като заяви категорично, че БСП няма да подкрепи конвенцията“.

Далеч преди Борисов да се откаже, Марков прогнозира: „И ако конвенцията не бъде гласувана, Нинова ще изглежда като човека, благодарение на който тя и нейната партия са предотвратили грубото нарушаване на християнските принципи и ценности, които съществуват в България“.

БСП не „изпусна“ и симптоматичния скандал около кмета на Септември Марин Рачев, обвиняем за умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Около кмета на ГЕРБ замириса най-много като се разбра, че в шкафчето му са намерени разработки на ДАНС по разследване за купуване на гласове от местните избори през 2015 г. "Така ли се печелят избори, господа и дами от ГЕРБ“ с документи т.нар. информационни продукти на ДАНС , окрилени запитаха от левицата.

Днес в почти всеки град има по един "гейт", констатират БСП и са прави, но това не е само заради ГЕРБ и техните кметове. Дали ще е в Септември, Хасково или другаде – това е оформен модел на концентрация „на властта в малки или по-големи мафиотски групи, които узурпират ресурсите на местната власт, оплитат в себе си общини, полиция и прокуратура, функционират на ръба между уличния бандитизъм и костюмираната корупция, а в замяна осигуряват гласове на управляващата партия“, добре описа действителността неотдавна журналистът Иван Бедров.

Но най-голям шанс за изява в последно време БСП получи покрай покупката на ЧЕЗ от българската фирма „Инерком“.

Няма да дадем държавата на Гинка, Борисов да не се крие зад полите на Гинка от Пазарджик и Теменужка (Петкова). Нали не си правим илюзии, че ЧЕЗ и 1/3 от разпределителната мрежа на България ги купува Гинка. Къде е държавата и премиерът, който принася в жертва 3 милиона българи, алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя напомни за изкупения военен завод „Авионамс”, след като се преценило, че е важно за държавата. Борисов много се гордее с това придобиване (не че двата случая са идентични.)

БСП получи още една печеливша карта – модела „Гинка“: „всеки един стратегически инвеститор ни заобикаля и няма чужди инвестиции в страната, защото е ясно, че тук печели Гинка“ (думите са на депутата Весела Лечева).

В този случай Борисов сгреши по няколко линии, но най-важното е, че позволи съмненията да паднат върху него, дори и да приемем, че отправените му обвинения са малко или много спекулативни.

Няма как премиерът да не е знаел за подготвяната сделка, за потенциалните купувачи, за определения купувач, за цената, финансирането и пр. тънкости, макар преговорите да са се водили на чешка земя. И трябваше да предвиди, че ще се вдигне скандал, който ще го разклати, а БСП ще консолидира.

Да, Борисов като премиер не може да каже например, че Гинка Върбакова е подставено лице, а не краен собственик на "Инерком", както тя твърди. Но трябваше пръв да се обади с настояване за куп проверки. Вместо това, под предлог, че сделката се извършва в Чехия (сякаш не засяга повече от милион потребители в България), той без бой предаде инициативата на Нинова. На свой ред тя побърза да обяви случая за „един от най-ярките примери за паралелната държава, срещу която се бори БСП. Това е лицето на правителството на Борисов и то, когато сме председатели на ЕС...“.

Президентът Радев днес додаде: Има ли политическа гаранция тази фирма, след като незнайно как получила финансова?

Постфактум Борисов поиска ДАНС да провери какво става, но ако Държавната агенция за национална сигурност не го е предупредила, че ще настане буря в държавата заради съмненията около купувача и финансирането, значи не си е свършила работата. Или й е било наредено да не го прави. Над нея обаче е само премиера. Дори енергийният гуру на ГЕРБ - Делян Добрев, каза, че е помислил информацията за Инерком и ЧЕЗ за фалшива новина.

Борисов не трябваше да казва, че държавата е лош стопанин, имайки предвид точно енергетиката. Веднага БСП му посочи няколко държави с успешни държавни компании в отрасъла, като Франция, Австрия, Гърция, Чехия (ЧЕЗ).

Борисов не трябваше да съветва Теменужка Петкова да подаде оставка – заради нейната и „нашата“ репутация. Така той даде повод на БСП да я обявят за бушон и благородно да изтъкнат, че приятелството й с Гинка само по себе си не е наказуемо. Прав е бившият енергиен министър Трайчо Трайков, според когото оставката е косвено признание, че правителството има някаква роля в този процес. Министърът не би трябвало да има влияние върху сделката, а оставката на Теменужка Петкова е поемане на отговорност.

Усетила звездния си час, БСП още повече се нахъси, като се обърна към главния прокурор.

Стигна и до Европа. Поиска среща с чешкия посланик, на който ще представи въпроси до чешкото правителство за продажбата на ЧЕЗ. Ще пита и Европейската комисия за сделката.

Нинова накисна и милиардера премиер на Чехия Андрей Бабиш, с когото Бойко Борисов се срещна в София 22 януари. Бабиш остана без имунитет, след като беше обвинен за източване на европейски субсидии преди едно десетилетие, и още договаря партньори за коалиция с страната си. Само един скандал с ЧЕЗ му трябва.

На вид разтревожен и загрижен, Борисов поиска информация от първа ръка - обади се на Бабиш, но от него получи уверения, че със сделката всичко е наред. Очаквал ли е друго Борисов?

Всъщност БСП няма какво много да направи, освен да отправя призиви към „всички институции“ за яснота по сделката и за последствията от нея. Същото впрочем направи и държавният глава.

От партийни орган "Дума" обаче заявяват, че подобни действия не вършат работа. БСП трудно може да разчита на успех с обичайните инструменти на парламентаризма. Тук са нужни радикални действия, включително разделяне с креслата в парламента, приканва Георги Георгиев от страниците на вестника.