Борисов подаде оставка първо като главен секретар на МВР, после като кмет, а сега, ако се кандидатира за държавен глава, ще трябва да напусне и поста на министър-председател.

Костов коментира пред bTV тази сутрин, че Борисов се намира в трудно положение, тъй като ако не се кандидатира за президент ГЕРБ вероятно няма да спечелят изборите, а ако се кандидатира, няма да е в състояние да реализира политиката на партията си.

Съпредседателят на Синята коалиция беше категоричен, че рейтингът на ГЕРБ пада толкова, че няма как да успеят да спечелят вота на първи тур. Той дори допусна кандидатът на управляващата партия да не стигне и до балотаж, ако не е Борисов.
Костов определи като "много глупава" атаката на вицепремиера Цветан Цветанов, който коментира, че Синята коалиция няма да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ на втори тур.
"Цветанов няма право да ни провокира така", каза бившият премиер.

"България е парламентарна република и лидерите се мерят в парламента, а не в президентството", заяви още Костов по повод призива на премиера лидерите на всички партии да премерят сили за президентските избори.
"Президентът не управлява страната, той я представлява, търси политически съгласия и др, но не изпълнява предизборни обещания", добави съпредседателят на Синята коалиция.

По думите му важният въпрос е какво ще направи следващият президент за България.
"След изборите ще си проличи дали ще се реализира "големият шлем" на президента Първанов (руските енергийни проекти - бел. ред.). Има ли посегателство върху националната сигурност на България, кой прокарва руските интереси и премълчава заплахите от руската страна", допълни Костов, като припомни доклада, публикуван от Уикилийкс, в който става ясно, че преди време Владимир Путин е заплашил Борисов, че българите ще останат на студено през зимата, ако проектите не бъдат задвижени.

Според Костов нещата за президентските избори могат да останат неопределени до последно, ако бъде изваден компромат срещу някого в последния момент. Такива вече имало за местните избори.
"Компроматите вървят на долно ниво с пълна степен – свалят се кметове, започват процеси. Такива примери са Кочериново, Петрич, Община Левски. Там вървят компромати, хората биват атакувани", каза той.
Той смята, че има страх сред всички партии да извадят рано кандидатите си, а това пречи да бъде направен дебат.

Иван Костов коментира и икономическата ситуация в страната, като заяви, че кабинетът не може да удържи инфлацията и е неспособен да преодолее кризата.
"Основна причина за бягството на чуждестранните инвеститори от България е парцелирането на пазари от монополни структури. 75-80% от складовете за горива в страната се държат от "Лукойл". Това прави практически невъзможно внасянето на тази стока и продаването и на конкурентни цени. Правителството и монополите в модерната държава воюват помежду си. Тази война трябва да бъде започната, за да бъде спряно нарастването на цените", категоричен бе той.

Синият лидер сравни още идеята за еднократна добавка от 136 лв. към пенсиите с "кръпка".