Хилари Клинтън беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й. Сред официалните лица на посрещането бяха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, предаде БТА.

Посещението на Хилари Клинтън ще бъде в София и ще продължи няколко часа.

Първата среща на Клинтън бе с президента Росен Плевнелиев. След това държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в Министерския съвет за среща с премиера Бойко Борисов. Той посрещна държавния секретар на входа на правителствената сграда. Предвидено е срещата да продължи около един час.
 
В двустранните разговори, които ще се състоят в сградата на Министерския съвет, от българска страна ще участват също вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, както и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова. След срещата е предвидена кратка пресконференция на Бойко Борисов и Хилари Клинтън.

Сред основните теми за разговори са военнополитическото сътрудничество, регионални въпроси, свързани със Западните Балкани и случващото се в Близкия изток и Северна Африка. Енергийната сигурност и енергийните проекти ще бъдат друга важна точка за обсъждане.

След официалните й срещи с управляващите, Хилъри Клинтън е пожелала да почерпи информация за страната ни от представители на неправителствени организации. Техните имена обаче се пазят в строга тайна от американското посолство.

1050 служители от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и районните управления ще се грижат за охраната на обществения ред по време на посещението на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

Заради посещението на Клинтън, е направена реорганизация на движението в центъра на столицата.

Посещения на държавни секретари на САЩ в България (справка- агенция "Фокус"):

Юли 2008 г.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига на второ посещение в България. Райс се среща с министър-председателя на Р България - Сергей Станишев и президента Георги Първанов. Държавният глава я награждава с орден "Стара планина" - Първа степен за заслугите й при освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар от затвора в Либия през юли 2007 г. Кондолиза Райс е в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Посещението й е част от обиколка в Прага, София и Тбилиси в периода между 7 и 10 юли.

Април 2006 г. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига в България в рамките на неформална среща на външните министри на страните-членки на НАТО, като целта е подписване на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Май 2003 г. Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл пристига на еднодневно посещение в България. Пауъл уважи церемонията по повод 100-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически отношения. Колин Пауъл посети София в рамките на обиколката си в Близкия изток и Европа, включваща още посещения в Израел, Западния бряг, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Русия и Германия.

Ноември 1999 г.
Държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт пристига на посещение у нас, за да подготви първата визита на действащ американски президент в България.

Февруари 1990 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър посещава Румъния и след това България. У нас той се среща с президента Петър Младенов и с опозицията.