Думите на Първанов бяха  в отговор на въпрос дали Ивайло Калфин е кандидатът на формацията за президент.

Попитан как ще коментира изявленията на външния министър Николай Младенов, че президентът е политически чадър на агентите на бившата държавна сигурност, Първанов заяви: "Чух за това изявление, но външният министър лъже във фактите. От тези над 30 сега действащи посланици, които се визират, десетина са изпратени по време на това правителство, нещо повече - осем от тях са временно изпълняващи, т.е. към тях президентът няма никакво отношение, те се изпращат с решение на правителството и в този случай външният министър трябва да си поеме отговорността, така както всички други институции".

Тъй като темата, според него, става неприятна, президентът Георги Първанов предлага всички досиета да се качат в интернет и да станат достояние на всички българи. Така всеки ще може сам да прецени кой е крив и кой е прав.

По-рано външният министър Николай Младенов заяви, че по време на мандата на Първанов 50 % от посланиците, които са изпратени, са имали връзки с Държавна сигурност. Тези, които са назначени в началото на мандата на настоящото правителство, са по процедури, започнати от предходното правителство, каза Младенов.

В предаването "Панорама" на БНТ пък премиерът Бойко Борисов, коментира, че  скандалът с посланиците идва в момент, когато България се опитва да убеди партньорите си, че надлежно ще пази Шенген. Той не е говорил още с президента по темата, стана ясно още от думите му.
"Божидар Димитров е единственото наше изключение. Разлика между него и дипломатите е, че той участва в изборите като мажоритарен кандидат, като всички знаеха, че има досие в Държавна сигурност, и хората го избраха, знаейки за досието му", каза премиерът. "Готов съм обаче и с него да се разделя, ако решим да останем верни на принципа да няма бивши агенти в управлението. Ако Първанов оттегли посланиците, ние ще се разделим с Божидар Димитров. Ще го направя мигновено, колкото и да ме боли. Искам тази история да завърши така, че нашите евроатлантически партньори да имат доверие в България", подчерта Борисов в конферентна връзка от Брюксел.