Защото има нужда от нея, както има нужда в обществото да се покажат други носители на тази идея. Това заяви в отговор на журналистически въпрос президентът Георги Първанов при посещението си в Борован, където откри новата учебна година в местното училище, предаде БТА.

С изявлението си държавният глава продължи задочния диалог с премиера Бойко Борисов. В него Първанов заяви, че има нужда от алтернатива на сегашното управление, а Борисов се съгласи, но постави условие президентът "да докаже каква е".

Според днешните думи на президента не е полезно той да представя други политики.
"Трябва да дадем път на експертите, на способните хора, които години наред останаха в сянка или отидоха в частния бизнес", добави той.

Първанов добави, че най-болезненият в момента проблем е здравеопазването и той е отстоявал алтернативни виждания преди идването на власт на сегашното правителство. Още през 2004 г. развих идеята средствата от резерва на НЗОК да бъдат деблокирани и да бъдат използвани за здравеопазване, посочи той. Държавният глава каза още, че сега тази идея се появява отново и то напълно справедливо. Според него това е начинът да се реши проблемът на тези 40 болници в страната, които са заплашени от закриване, "въпреки упоритостта на определени правителствени среди".

Разкривайки тенденциите в просветата, държавният глава отхвърли и тезата, че тъй като държавата е бедна, "трябва да пестим точно от образование, напротив, трябва да инвестираме в образование".