Премиерът обяви това при откриването на газопровод, изграден от "Булгартрансгаз" ЕАД, с дължина 80 километра и капацитет 100 хил. куб. м на час, който свързва Силистра и Добрич.

"Искам да обещая, че докато ние управляваме, газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде сто процента държавна", каза премиерът и подчерта, че ползите ще са за държавата.

Според вицепремиера Томислав Дончев в района могат да се развият нови индустрии, който не са съществували поради липсата на газ. Той обърна внимание и на благоприятното въздействие на околната среда.

Темата за екологията бе включена и в изказването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отбеляза икономическата изгода за жителите на района във връзка с разходите за енергийни ресурси и увеличаване на възможностите за привличане на инвеститори. Благодарение на газопровода има възможност да бъдат газифицирани всички общини по трасето.

Стойността на инвестицията е 12 286 000 евро. Проектът се съфинансира по линия на Международния фонд "Козлодуй".

По-рано днес премиерът Борисов обяви, че България държи когато в ЕС се разглеждат газовите проекти Северен и Южен поток - те да бъдат мерени с един аршин.