Това заяви премиерът Бойко Борисов в зала "Изток" на Народното събрание, където събра всички депутати от ГЕРБ, за да ги запознае с мониторинговия доклад от Брюксел, който днес бе представен официално, предаде БТА.

"ЕК е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи. Надявам се, че със следващите закони тази оценка ще се потвърди. Това е ключово изречение в доклада. Затова реших да го изчета целия пред народните представители. Ще чета бавно, за да чуете какво пише", заяви още премиерът и благодари на Жозе Мануел Барозу за обективната оценка.
Заедно с него пристигнаха и министрите Николай Младенов и Маргарита Попова, допуснати бяха и журналисти.

Борисов изтъкна критиките към съда  - че ВСС трябва да демонстрират твърд ангажимент за реформи, тъй като липсва прозрачност и надеждност в съдебната власт, а отчетността буди безпокойство. Той добави, че трябва председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев да го изчетат внимателно.
„Надявам се, че хората от съдебната власт отговорно ще прочетат дума по дума и ред по ред от доклада, за да установят и те критиките, които ЕК отправя. Веднага Попова и ВСС трябва да седнат и да изчетат всички препоръки и да се предприемат мерки", разпореди премиерът и добави: „Надявам се, че когато БСП, НДСВ и ДПС коментират доклада, истински ще се замислят кого са назначили в съдебната система и какви резултати има от тези назначения".

По думите му никой не може да коментира обективността на доклада в главата „Борба с организираната престъпност”. В нея се посочва: „Българските власти последваха препоръките и изготвиха планове за засилване на отнемането на имущество. Съвместно със Съвета на Европа бе изготвен нов законодателен акт, който обаче бе отхвърлен от парламента. В предложението се предвижда имуществото да се отнема независимо от наличието на наказателна присъда. Необходимо е България спешно да продължи работата по приемането на това законодателство въпреки неотдавнашните пречки в парламента”.
"Когато дойде приемането на този закон искам всички депутати на ГЕРБ да са в зала, оттам нататък призовавам другите да не политиканстват само, а да го подкрепят и да станем мнозинство", заяви още Борисов, цитиран от "Фокус".

"Много тежки са оценките и твърде много са препоръките в тазгодишния доклад", коментира междувременно пред журналисти в Ямбол независимият кандидат за президент и бивш еврокомисар Меглена Кунева. Тя даде пример с днешния избор на двама нови членове на ВСС от парламентарната квота, без кандидатурата им да бъде обсъдена от съдийската колегия, гражданското общество и другите политически партии.

"Това е обективен доклад, в него е направена трезва оценка за напредъка на България", заяви и депутатът от Синята коалиция Асен Агов.
"Ако правителството се беше вслушало в нашите препоръки, че няма присъди и е слаба борбата с корупцията, нямаше да има такава отрезвяваща оценка. В този доклад няма „конгратюлейшънс”, добави Агов, намеквайки за репликата на премиера, който преди време заяви, че в Европа "най-обича да чува конграчулейшън, Борисов" (както сам е признавал, той не знае английски език - бел. ред.).