Причина за това стана искането на социалистите премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан заради думите, че в парламента има хора, "замесени в наркотрафик". Предложението беше отхвърлено с 93 гласа „за“, 101 „против“ и 2 „въздържал се“.

Още вчера Нинова го призова:

"Ако откаже да дойде – ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите".

Днес зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев продължи:

„Искаме министър-председателят да обясни какво има предвид с изказването си, че в НС продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик и купуване на гласове. Не вярвам, че той може да говори неща без да знае, да се поддава на фалшива информация. Понеже знае цялата истина, го призоваваме и молим да дойде и да я сподели“.

Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов обаче отвърна:

„Възразяваме срещу недопустимото искане. Смятаме, че публично известните факти не следва да бъдат причина да бъде призоваван министър-председателят на изслушване. Това са факти, разгласени в официални сайтове“.

След това той изчете от трибуната част от обвинението на депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове, в което се казва, че е контактувал със затворник.

В отговор секретарят на ПГ на БСП Филип Попов каза:

"Г-н председател, моля да не допускате да се издават присъди. Кирилов, спекулирайки с предложението ни, току-що издаде присъда. Борисов прави същото в различни медии. Ако има замесени в наркотрафик, би трябвало да са арестувани и да има доказателства. Вадите някакви неща от сайта на прокуратурата...“.

На това Кирилов отговори иронично:

„Тези факти не са доказват в съда, защото са известни. Прочетох ги, защото не знам 80% от българите могат ли или не могат да четат“.

Неофициално обаче депутати от ГЕРБ коментираха, че Борисов е имал предвид брата на депутата от БСП Илия Стоилов, който беше задържан като лидер на престъпна група и има съмнения за наркотрафик.

Тогава се намеси и самата Корнелия Нинова, която изчете остра декларация:

„Разбирате ли какво правите с гласуването по предложението ни да бъде изслушан министър-председателя? Не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници?

Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“.

Председателят на НС Димитър Главчев опита да я прекъсне и й направи забележка, че ще я отстрани от заседанието. В този момент някои депутати от левицата станаха.

Заради което той призова:

„Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП“.

Нинова обаче отказа да напусни и Главчев прекъсна заседанието за 10 минути, като обяви, че я отстранява за едно заседание, защото оскърбява парламента.

Депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“. Един от най-активните беше Антон Кутев, който беше отстранен за две заседания.

Тогава всички депутати от левицата напуснаха залата. Нинова веднага свика заседание, на което беше решено да поискат оставката на Главчев. Заради това започват подписка. Това е второто искане за оставка на председателя на 44-ото НС.

Нинова заяви, че управляващите се опитват да заглушат опозицията, но това няма да я спре да казва истината и цялата група няма да се върне на  днешното заседание.

"Не разбрах защо бях отстранен, най-вероятно защото исках оставката на председателя, за мен в този случай Главчев не може да остане на поста, защото видимо не си сдържа нервите", каза пък Кутев.

По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че БСП са ги провокирали с обиди към премиера и това не е нормално, затова не смятат, че Димитър Главчев трябва да подава оставка. Възможно било обаче да бъдат отменени наказанията на Нинова и Кутев.