Премиерът каза, че строителството на магистралата продължава да изпреварва графика и в рамките на няколко седмици ще стигне до Петолъчката.

„Магистралите дават поминък и други възможности за развие на районите, през които минават”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус". Той допълни, че въпреки проблемите с асфалтовото покритие на 17 км от Лот 3 на автомагистралата, в крайна сметка, тя отговаря на всички изисквания.

Премиерът допълни, че в рамките на мерките за контрол са взети проби от целия участък и призова гръцката фирма-изпълнител ("Актор"), която строи магистрала „Струма”, занапред да не създава проблеми.

Борисов призова шофьорите да бъдат по-предпазливи и да не създават предпоставки за катастрофи.

Нито едно зайче или птица няма да пострада заради магистралата, каза още премиерът. В Европа няма друга такава магистрала, която да предоставя такава екологична сигурност, посочи Борисов. Той бе категоричен, че еколозите могат да бъдат спокойни и пътят не застрашава живота и безопасността на животните и птиците.
Около трасето са поставени километри мрежи, предпазващи животните и прелитащите над пътя птици. Осигурени са тунели за преминаване под магистралата. Поставени са шумозаглушителни панели.

Препоръка от КАТ

След откриването на Лот 3 ще бъде въведена нова организация на движението за пътуващите към и от Черноморието. За да бъдат избегнати колони и задръствания, началникът на сектор КАТ в Ямбол Румен Славчев препоръча по-рано по БНР на шофьорите следното:
"На слизащите от АМ „Тракия” и пътуващи към Черноморието препоръчваме маршрут към град Сливен за включване в основния път София-Бургас. Изградена е пътна връзка на детелината край Сливен, която ще улесни включването към главния път. Оттам към пътен възел Петолъчката и направление към Черно море.
На пътуващите от Черноморието към вътрешността на страната, които искат да ползват Автомагистрала „Тракия”, препоръчваме същия маршрут - на пътен възел Петолъчката в посока движение към град Сливен и от град Сливен за включване на автомагистралата."

Пътят през Ямбол, Веселиново и Зимница към Петолъчката не се препоръчва, тъй като е натоварен и минава през няколко населени места.