Според него идеята за референдум по темата е сложна процедура, която нямало как да се реализира, защото не можело само да попиташ хората дали са "за", или "против". "Няма смисъл нещо, започнало преди 33 г. и глътнало милиарди, да продължаваме да го тупкаме. Това го знаят и двете страни", подчерта Борисов.

"През 2006-2007 г. Сергей Станишев не са подписали истински договор, а Георги Първанов, като беше президент, всеки ден се изказваше срещу ГЕРБ, а от 2006 г. до 2009 г. мълчеше, че проектът за АЕЦ "Белене" се проваля. Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста. Целият проект е спекулация, това е най-малката дума, това е престъпление. Който говори за цифри сега, значи спекулира, защото говорим за разлики от милиони, дори от милиарди", заяви министър-председателят.

На въпрос какво са поискали руснаците от нас срещу намаляване на цената на газа с 11%, Бойко Борисов заяви, че са поискали честни и открити отношения, каквито, по думите му, ние имаме с тях.

На пресконференция късно снощи, дадена от премиера и икономическия министър, Делян Добрев подчерта, че руският строител на атомни електроцентрали „Атомстройекспорт” няма да търси компенсация от България, след като София се е отказала от плановете си строежа на АЕЦ „Белене”.

Ще платим само за това, което е било построено досега”, заяви Добрев снощи, малко след завръщането си от Русия. „Работните групи от Атомстройекспорт и българската НЕК ще направят всички изчисления до края на април”, добави министърът.

Ускоряването на проекта за газопровод "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България е успяла да договори 11-процентна отстъпка от Русия в цената на природния газ, посочи още снощи Делян Добрев. Добрев бе в руската столица със задача да договори намаление на цената на природния газ за България и да съобщи за решението на правителството и парламента за спиране на строежа на АЕЦ"Белене". Той се срещнал с вицепремиера на Русия Игор Сечин, с енергийния министър Сергей Шматко, както и с шефа на Газпром" Алексей Милер.

По-рано снощи в предаването на БНТ "Панорама" премиерът Борисов коментира, че проектът за строителството на АЕЦ ”Белене” е направен на базата на измама, и че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинения за него.

Премиерът благодари на Путин, че удържал на думата си и в дружеска атмосфера са намерени възможно най-прагматичните варианти и за "Южен поток", и за АЕЦ "Белене". "Руснаците много отдавна са стигнали капитализма – те и в момента си печелят по 1,2 млрд. евро от газа, който продават на България. Кой ще си затвори такъв пазар, за да се скара с България", запита Борисов. 

Срокът е до края на април да започват всички тези процедури, за да не ходим по съдилища, добави той.