"Тогава любовта преминава в другата крайност. Разделителната линия е много тънка. Тези, които днес викат „осанна и разпни го”, утре ще отидат в Министерски съвет да хвърлят камъни. Колко време хората могат да бъдат държани със заблуди? От къде ще бъдат нахранени?", казва още бизнесменът пред в. "Галерия", цитиран от БГНЕС.

Ние си създаваме политиците, те създават средата и се възпроизвеждат. Просто българинът иска това. Може би е крайно време да гласува за по-различни хора – такива, които знаят, не мислят само за себе си, които не повтарят непрекъснато „аз”. Такива, които са надскочили личните си нужди и са готови да направят нещо за обществото. Кажете ми кой политик е надскочил личните си нужди?”, пита смятаният за най-богатия българин.

Според него в момента е дошъл един човек, "неуправлявал нищо в Америка, да се изявява тук като министър". Очевидно, Божков намеква за финансовия министър Симеон Дянков. Миналата седмица бизнесменът нападна остро него и съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов заради вдигането акциза на хазарта от 12 на 15%. Тогава Божков, който има интереси в хазарта, заяви, че вицепремиерът е "един човек, който седи на куфарите и чака да замине пак в Америка, за да вземе по-висок пост".

Междувременно стана известно, че Дянков си е купил къща в САЩ на стойност над 2 млн. лв.

„Че аз такива служители не съм ги приемал през живота си – на толкова ниско ниво. Какво кадърно е показал? Има ли бюджет? Няма. И каква отговорност носи той? Ще си отиде, както е дошъл – човек с кредити, дошъл тук да управлява. Как плаща ипотеката си там? От министерската си заплата ли или от нещо друго? Време е НАП да го разследва", казва още Божков.

На въпрос дали е разочарован от отношението на управляващите към крупните бизнесмени и по-конкретно към него, бизнесменът отговаря: „Ако не им влезеш в схемата, не можеш да се разбереш. И на мен ми става все по-трудно през последните 20 години да оцелявам. Може би е по-добре да си разпродам целия бизнес и да се занимавам с по-приятни неща... Тогава ще мога спокойно да критикувам всички. Сега, ако кажа нещо, утре може да ми увеличат с още 5% данъка. Просто Борисов отива в парламента и се гласува – какъв е проблемът?"
По думите на Божков институциите са обезличени.

„Хората разчитат, че ще им се случи нещо добро, когато всичко е на техен гръб. Това, на което днес ръкопляскат, ще се обърне срещу тях. Те ще понесат тежестите на кризата. На мен каквото и да ми се случи, сигурно може да живея още 100 – 200 години без да се лишавам от нищо, стига да изкарам толкова”, казва още Васил Божков.

"Щом големите богаташи започват да се оплакват от правителството, това означава, че ние работим добре", заяви рано сутринта днес Симеон Дянков по адрес на Васил Божков.