Обещавали са държавни пари за ремонти на градовете, допълни той и обясни, че вчера са отпуснати 800 000 лв. за ремонта на пътната мрежа в Благоевград. Много е лесно кметът да поиска пари, защото градът ще остане в кал, заяви още Борисов.
Сергей Станишев се опитва да спаси кожата си на предстоящия конгрес на БСП. Така Борисов коментира призива на лидера на БСП управляващите от ГЕРБ да започнат с антикризисните мерки, предаде БНР.
Във време на криза доста от плащанията на държавата не са направени, каза още министър-председателят. Той изтъкна, че предишното правителство не е платило за нито един “от масрафите, които е започнало“.
Премиерът припомни, че не са платени и фрегатите, хеликоптерите и правителствените самолети. Действително в момента има много добра финансова дисциплина и затова ни хвалят от Брюксел, заяви още Борисов.
Ако новото правителство е искало да постигне балансиран бюджет това е и за да докаже на ЕС, че умее да съхранява и парите на данъкоплатците и да направи така, че да не фалира държавата. Ако се постигне балансиран бюджет следващите месеци ще може да има потвърждение за захранване на бюджета с допълнителни средства, подчерта Борисов и добави: Аз искам да направя така, че на България да се вярва и в следващите години.
Министър-председателят обясни, че има няколко инструмента, които могат да бъдат използвани в началото на следващата година при постигане на балансиран бюджет и самият той има увереността, че някои от големите европейски лидери ще му помогнат да направи това. Премиерът ще постави този въпрос при следващото си посещение в Брюксел в края на месеца.
На въпрос кога ще се осъществи реалният дебат между членовете на предишното и сегашното правителство премиерът заяви, че трябва всеки министър да излезе и да каже какво е направил и какво не и сегашните министри също да си кажат своето мнение.
„Ако някъде има най-ясна визия, това е точно в сектора за сигурност. Той обясни, че обвиненията по повод липсата на такава визия идват поради факта, че ДАНС досега се е използвал като източник на информация, но това вече не е така, каза още Борисов.