Британският журналист Ник Колинс отбелязва, че Борисов е доказал досега качествата си в борбата с престъпността и корупцията. Цитират се резултатите от проучване на общественото мнение от края на август, в което 71 процента от анкетираните заявяват, че вярват в неговия твърд подход в борбата срещу корупцията, а 73 на сто смятат, че той ще се справи с престъпността. Журналистът пише, че българите дори се шегували: "Българската престъпност е организирана, защото никой престъпник не смее сам да се изправи срещу Борисов".
Като фактор за популярността на премиера са посочени и добрите му отношения с медиите, още като главен секретар на МВР. И до днес той лично отговаря на позвънявания на представители на пресата, често се обръща към журналистите на малко име и проявява добро чувство за хумор. "Телеграф" цитира и мнението на Албена Куюмджиева, представена като съветник на ЕС по въпроси на борбата с корупцията, която заявява, че популярността на Борисов се дължи отчасти на провалите на предишните правителства. "Предишното правителство бе странна коалиция между социалистите, партията на турците и партията на бившия цар. На практика те нямаха нищо общо помежду си. Това имаше разрушителен ефект върху икономиката, корупцията процъфтя и вместо да върви напред, страната започна да изостава.
Със сигурност се води голямо разследване на най-високо ниво служители, включително бивши министри. Това обяснява защо Борисов успя да спечели такава голяма победа и в момента всичките надежди са насочени към реформите и плановете за борба с корупцията. Борисов е най-популярният политик в България за последните 6-7 години. Това се дължи на способността му да говори с обикновените хора, не като политик, а като един от тях", казва Куюмджиева. Одобрението за Борисов дори надмина това на Симеон Сакскобургготски - бившият цар, завърнал се като премиер и често сочен от анализаторите за ментор на Борисов, пише британският вестник.
По този повод изданието отбелязва, че тази седмица бившата управляваща династия на Австро-унгарската империя - Хабсбург-Лорейн - опита да промени закона, което да позволи на нейни членове да участва в австрийските президентски избори. Борисов определено има проблеми за решаване, се казва по-нататък в статията - заради корупцията, спрените европейски фондове и ограниченията за работа на българи в страни от ЕС.