Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за информационния сайт EurActiv, който се занимава с проблематиката на ЕС, цитиран от БТА.
В отговор на въпрос за мафиотските структури в България премиерът отбелязва, че с данъчните реформи, със свързването на бензиностанциите с НАП, ще бъде нанесен силен удар на контрабандата. "Това вече е факт. Почти всеки ден арестуваме полицаи, които са непорядъчни", каза премиерът и допълва, че тези действия на правителство се посрещат добре от обществеността.
Бойко Борисов подчертава, че България има амбиции да се присъедини по време на неговия мандат към еврозоната и Шенгенското пространство. Той сравнява съкращенията в администрацията с болезнено "рязане на жива плът" и обяснява, че това е необходима мярка, за да се постигне балансиран бюджет, без който не може да се говори за влизане в еврозоната. Балансираният бюджет е крайъгълен камък. Би било прекалено лесно да направим като в Унгария, да вземем заем от МВФ, за да изкараме зимата, казва Борисов и посочва, че трябва да се мисли за това какво ще стане после.
На въпрос дали България ще иска заем от МВФ, премиерът отговаря, че се надява това да не стане, че надеждите са властите да успеят сами да балансират бюджета. За влизането в Шенгенското пространство той казва, че целта е това да стане през 2011 г. Пред сайта премиерът говори и за ресорите, които България би искала да получи нейният нов еврокомисар - регионалната политика; науката, изследванията и иновациите, и разширяването и политиката на добросъседство. Помолен да коментира предложението на председателя на ЕК Жозе Барозу да бъде създаден нов пост - комисар по въпросите на правосъдието, фундаменталните човешки права и гражданските свободи, и запитан дали България проявява интерес към този ресор, Бойко Борисов казва, че България има многобройно ромско население и няма проблеми с насилие срещу малцинствата като в някои други страни от съюза.
По време на войните в бивша Югославия България бе смятана за остров на стабилността", макар че в страната ни също има различни етнически общности. "Всички ресори в Европейската комисия са престижни и важни. Но този портфейл би подхождал също така на Румъния или Унгария", казва Борисов и повтаря, че България има предпочитания към трите ресора, които вече е изброил.
На въпроси, свързани с новия български еврокомисар и защо няма да предложи за този пост Меглена Кунева, премиерът излага позицията си, представена снощи пред журналисти в Брюксел. Той изтъква, че Кунева не е реагирала на лошата практика.