Приветствам силните думи, с които министър-председателят Бойко Борисов изрази намерението си да се пребори с корупцията и да прояви нулева толерантност в държавните власти в България на всички равнища, заяви Барозу, цитиран от БНР.
Давам кредит на доверие на премиера и правителството и ги насърчавам, каза още председателят на ЕК след срещата, се казва в съобщение на правителствената информационна служба, на което се позова БГНЕС. Барозу добави, че до 2013 г. за България са на разположение 6.850 млрд. евро за структурни фондове.
Председателят на ЕК обяви, че Бойко Борисов е показал сериозна решимост да се справи с проблемите, свързани с контрола на европейските средства и допълни: „Удоволствие е за мен да обявя, че ще подновим плащанията по програма САПАРД.”
Жозе Мануел Барозу заяви още, че едновременно с това е разгледано удължаването на сроковете по програма ИСПА.
Европейската комисия се ангажира да внесе предложение в Европейския съвет и Европейския парламент за отпускане на допълнителни 300 млн. евро компенсации за затворените блокове в АЕЦ Козлодуй, стана ясно на пресконференцията.
„Постигнахме договореност, такава, каквато сме имали с Литва - до 300 млн. евро до 2013 година”, коментира още той по повод компенсациите за преждевременното спиране на реактори на АЕЦ „Козлодуй”. Барозу обаче допълни, че за да се случи това, се изискват две неща: да се създаде правната рамка за такова плащане и да се определи източник на тези средства.
След срещата между двамата стана ясно, че съществува възможност изграждането на АЕЦ „Белене” да бъде съфинансирано от Евратом при решение на правителството. Документите за съвместните енергийни проекти с Русия ще бъдат изпратени в Брюксел, за да чуем становището на европейските ни партньори, каза премиерът Бойко Борисов.
„Много хора в България са евтини на милиарди евро”, коментира той лекотата, с която се обсъжда размерът на средствата за изграждането на новата ядрена мощност у нас.
„Доверието, което Европейската комисия и нейният председател ни гласуват, ни ангажира и задължава още повече”, подчерта Бойко Борисов. Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Жозе Барозу за втори мандат, като единна номинация на ЕНП, защото приоритетите, заложени в програмата на Барозу, са близки до приоритетите на българското правителство, каза още премиерът.
Членовете на българската делегация проведоха срещи с 12 еврокомисари и всеки един в своята област е представил конкретни мерки за излизане от кризата и за ускоряване на реформите в ресорните министерства, каза още Бойко Борисов след срещата си с председателя на ЕК.
Българският министър-председател посочи, че е получил уверения от председателя на Европейската комисия, че въпросът зе присъединяването на България към "Шенгенското пространство" няма да се обвързва с областта правосъдие и вътрешен ред. Това е много важна новина в за нас, изтъкна той.