Мнението му съвпада с двудневната първа визита в Брюксел на премиера Бойко Борисов, която започва от днес.
“Г-жа Кунева наистина е много компетентен комисар, но като председател на ЕНП ще ви кажа, че Европейската комисия е и политически орган, не само експертен. Затова смятам, че страната, която вече се управлява от дясноцентристко правителство, член на ЕНП, трябва да изпрати в Брюксел човек, който принадлежи към нашето политическо семейство”, заяви Мартенс, цитиран от "Всеки ден".
Срещата на българския министър-председател с шефа на ЕНП и с председателя на нейната група в Европейския парламент Жозеф Дол е предвидена още в първия ден от посещението на делегацията ни.
Според Вилфред Мартенс възстановяването на взаимното доверие между България и европейските институции ще е трудно, но постижимо - с решителни действия от страна на кабинета. По думите на председателя на ЕНП ясната воля на правителството за реформи вече е довела до смекчаване на подхода на Европейската комисия към страната ни.
Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви днес пред журналисти, че в срок ще има номинация за български еврокомисар.
"Казвам номинация, приемете, че ще бъде различна от Меглена Кунева", каза той, цитиран от "Фокус".