Бившият лидер на Български национален съюз Боян Расате изрази съмнения относно самоубийството на члена на партията Емил Крумов в ДАНС. Той заяви пред Dir.bg, че ще поиска международно разследване по случая. Расате описа Крумов като кротък и спокоен човек в противовес на изградения му образ като похитител на самолет. Това му деяние той обясни като желание да напусне България по времето комунизма.

Емил Крумов е при нас /бел. ред. в БНС/ от 2005 година, отговаряше за разпространението на реклама, материали и пропаганда в Перник, сподели Расате.

"Бих казал, че е много кротък, спокоен човек, неконфликтен. Той живееше с майка си, тя почина преди много години. Доста тежко прие смъртта й. Успя да се съвземе от тази ситуация и продължи да се занимава с организационна работа. Винаги е бил активен, изпълнителен и стриктен в задачите, които му се поставят", охарактеризира го съпартец.

Емил Крумов по средата

Снимка: БНС

"Това като контраст на това, че е участвал в отвличане на някакъв самолет /бел. ред. на 16 януари 1981 г./, тези хора си ги представяме като много лоши, психично неуравновесени и агресивни. Но тук говорим за един акт, който е подтикнат от желанието на един човек зад желязната завеса да се измъкне на Запад. Мотивът е бил чисто политически, за да напусне страната. От тогава са минали десетилетия. Аз от този период не го познавам какъв е бил като характер, като емоция, като нагласа. Това, което аз знам за него, е един обрулен от живота човек, който беше доста спокоен. И не можеш да си представиш, че е участвал в отвличане на самолет", каза Расате.

"Според мен привикването му в ДАНС, да не ги коментирам, е било псевдовършене на работа, колкото да се отчете пред обществото нещо. Така, че надали това има някаква много голяма тежест да реши да се самоубие", коментира Расате.

Емил Крумов през 2006 година

Снимка: БНС

Той обаче изрази съмнение дали това е самоубийство в чистия му вид.

"Докато не получим по-сериозни доказателства, освен голи твърдения, не бих могъл да коментирам, че това е самоубийство. Струва ми се доста нелогично въоръжен човек с пистолет и два пълнителя боеприпаси да влезе в района на ДАНС, на едно място излиза информация, че е бил в сградата, на друго, че не е бил извън нея, но така или иначе в района на ДАНС, да влезе вътре и според слуховете с нагласата, че е искал да върши някакво покушение срещу служители на ДАНС. И накрая какво излиза, въоръжаваш се, влизаш в ДАНС да ги застреляш, обаче вместо да застреляш тях, застрелваш себе си и то не с бойния пистолет, ами с писалка. Малко глупаво ми се вижда. Така, че ще поискаме някакво разследване, надали от български разследващи институции, по-скоро от международни трябва да се направи това. Още повече той не е първият, който се е самоубил, някакви скачаха от районни МВР-та от втория, от петия етаж", заяви Расате.

Той отрече да е разговарял с Крумов преди разпита.

Българският национален съюз НД Кубратова младеж - Главно водачество излезе и с официална позиция по случая:

"Вчера, 27. 01. 2020 г., в медийното пространство беше разпространена информация, че мъж се е самоубил в сградата на ДАНС. Същият бил член на Управителния съвет на Български Национален Съюз.

Случилото се по-късно беше определено като "трагичен инцидент". Няколко часа след това беше спусната допълнителна информация, че лицето било "сериозно въоръжено". Полицаите намерили у него пистолет със заличени номера и два пълнителя.

В тази връзка Главното водачество на Български Национален Съюз счита, че около смъртта на Емил Крумов има твърде много неясноти, които будят тревога и съмнение.

Емил Крумов, жител на град Перник, е наш дългогодишен член. Той е кротък, спокоен и добър. Никога не е участвал в безредици, не е арестуван и не е агресивен по характер. Никога не е притежавал огнестрелно оръжие, а още по-малко е показвал признаци, че иска да сложи край на живота си.

Категорично се противопоставяме на внушението, което беше представено в медиите, че Емил Крумов "вероятно е планирал нападение над служители на ДАНС"?!

Категорично не вярваме, че Емил Крумов е бил въоръжен и още по-малко, че е влязъл въоръжен в района на ДАНС!

Не намираме никаква логика и отговор на въпроса "Защо му е да носи със себе си писалка със сачма при положение, че е въоръжен с пистолет с два пълнителя"?!

Няма логика и в "намерението му" да извърши покушение срещу служители на ДАНС, но вместо това да застреля себе си, при това не с пистолета си, а с писалка?!

В тази връзка изказваме съмнение, че обстоятелствата около смъртта на нашия член Емил Крумов са точно такива, каквито ни бяха представени!

Главното водачество на БНС иска среща с ръководството на ДАНС, на която да ни бъдат дадени неопровержими доказателства, в това число и записи от камерите за видеонаблюдение, които да изяснят въпросите около смъртта на Емил Крумов.

До предоставянето на такива доказателства ще считаме, че смъртта на Емил Крумов не е "трагичен инцидент", и още по-малко случаен акт на умопомрачен, който е решил да сложи край на живота си!

До предоставянето на такива доказателства ще считаме, че Емил Крумов е починал при съмнителни обстоятелства, които не изключват той да е бил убит в сградата на ДАНС.

Освен това смятаме, че сме в правото си да уведомим както международните медии, така и международните правозащитни организации, занимаващи се с правата на човека, за да сме сигурни, че обстоятелствата около смъртта на Крумов няма да бъдат потулени, а ще бъдат надлежно разследвани и публично оповестени."

Расате утре ще посети ДАНС. 

По-късно от Български национален съюз разпространиха официално становище до медиите, в което се разграничават от действията на бившия им член Боян Расате и информациите, които той разпространява. Ето какво пишат от БНС:

"Научихме, че в последния час измамник е разпространил имейл с изявление до различни информационни агенции, представяйки го от името на "Главното водачество на БНС". Такъв орган и структура никога не е имало в Български Национален Съюз. В него той твърди, че изразява позицията на Български Национален Съюз по повод самоубийството на Емил Крумов и изисква среща с ръководството на ДАНС. Категорично заявяваме, че този морално нечистоплътен тип, търсещ евтина слава на фона на една трагедия с неизяснени обстоятелства, няма нищо общо с Български Национален Съюз и не представя по никакъв начин нашата позиция. Изявлението ни по случая бе поместено на официалната ни страница и разпратено до информационните агенции, още вчера. Всеки желаещ да се запозна с него, може да го направи - тук.