Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро, особено по отношение на информационните технологии. Така преди заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира информацията от МВР, че още вчера следобяд има задържан заподозрян за източването на данни от масивите на Националната агенция по приходите. 

"Много е важно за такива деца да имаме възможност да им плащаме повече, за да ги ползват службите и ние самите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения, а да ги привлечем в полза на държавата", каза още Борисов.

По думите му, да преодолееш такива системи е един вид бунтарщина.

"Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети. Такива хора, като задържания хакер, просто са вълшебници с невероятни способности. Както се разбра, това момче е работило както за държавата, така и за частна фирма", допълни премиерът. 

Той изказа благодарности към ГДБОП, защото там все още имало служители, чиито заплати са ниски, но продължавали да работят заради честта на пагона.

Борисов подчерта, че хакерски атаки се случват навсякъде по света, давайки за пример Германия и САЩ.

"С такива действия демонстрираш, че уменията ти са нараснали. За политическите субекти ще кажа, че само чакат нещо да се случи, за да започнат да правят коментари. А НАП предоставя над 114 услуги за гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако някой тръгне да я напада", завърши министър-председателят.

Той съобщи още, че правителството е отпуснало допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на МОН за БАН след разговор с председателя на Академията акад. Юлиян Ревалски, образователния министър Красимир Вълчев и министъра на финансите Владислав Горанов. 

"Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН. Преминаваме към проект на постановление за одобряване на допълнителен трансфер към бюджета на Министерството на образованието и науката за БАН. Да си обновите сградата, музея, ако не стигнат ще дадем още, така че за 150 годишнината да направим един жест към БАН", поясни премиерът.

Пред министрите академик Ревалски изказа специална благодарност за отпуснатите пари и определи средствата като огромен жест по повод 150-та годишнина на академичната институция.