Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът Николай Денков ще имат среща в парламента по инициатива на министър-председателя, стана ясно от изказването и на двамата в кулоарите на Народното събрание. Тя идва след изказаното недоволство преди ден от Борисов, че голяма правителствена делегация ще заминава на посещение в САЩ. По този повод Денков коментира вчера от Брюксел, че някой иска да го осуети и да си припише заслуги, които няма. 

Запитан дали се вижда да е визиран в коментара на министър-председателя, Борисов каза, че не се разпознава в думите му. И повдигна въпроса защо е нужно да се харчат пари и да не се провеждат такива среща и подписване на договори в Министерския съвет у нас.

"Не се разпознавам никъде в това. Казах, че премиер и президент трябва да отидат при президент или при държавен секретар. Министрите, които прочетох, че ще ходят, бяха всичките там само преди седмица или две. Единственото, което предупреждавам колегите, е да не си приписват това, което е свършено от парламента - и с ядрените реактори, ядреното гориво и с оръжейната помощ за Украйна, и съдебната реформа", заяви той. И добави, че иска да чуе какво ще кажат за всичко това, като се завърнат.

"Премиерът ми е писал да се видим. Няма нищо лошо да се ходи в Америка. Ние сме във фантастични отношения със САЩ. И неслучайно толкова големи американски компании спечелиха търгове, говоря и за "страйковете". Вместо да се подписва /б.р. - договори/ в Гранитна зала с министри, депутати, в България, пред вашите очи?", пита се Борисов.

"Аз съм бил толкова пъти в Щатите. Като седят няколко пъти на камината в Белия дом, тогава ще се мерят с мен. Рано им е, може след години, сега - абсурд. Вие сте били с мен - оръдейни топове, гърмежи, армия на хълма, паради, когато съм бил там. Кацах, виждах се с президента, минаваха церемониите, виждах се с американските еврейски общности, с българо-американската камара и вечерта си тръгвах, за да не харча държавни пари", спомни си Борисов как е преминавало неговото пътуване до САЩ.

Борисов коментира и темата със смяната на състава на регулаторите, която излезе на дневен ред след срещата на Кирил Петков със Спас Русев и коментара на съпредседателя на ПП, че спешно трябва да се смени съставът на КЗК и останалите, защото са им изтекли мандатите.

"Какво попречи на мнозинството по време на управлението на четворната коалиция да сменят регулаторите, които бяха с изтекъл срок? Защо сега се поставя като изключително важна тема? Имаха абсолютно мнозинство", напомни той. Той определи изказване на Лена Бориславова по адрес на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и неговата майка, която е шеф на КЗК.

"Бих го нарекъл непочтено, защото те можеха да са сменили всики регулатори, когато имаха цялата власт. В момента мобилните регулатори вдигат цените и на този въпрос не можаха да отговорят", каза Борисов.

Той подчерта, че ротационният кабинет ще бъде с мандата на ГЕРБ-СДС, защото другото би било унижение за партията му.

"Ротацията ще се случи, но тя не е на всяка цена. И това ще е с мандата на ГЕРБ-СДС. Нали не си представяте да ходят ГЕРБ с празен мандат и след това Денков или Мария Габриел да се върне с друг. Нали не си представяте да се унижим така?", запита риторично пред парламентарните репортери той. "Има подписано споразумение, ГЕРБ се придържаме към него", припомни Борисов.

Борисов добави, че в много министерства не се работи. "Вчера казах, че виждам много слаба работа в много министерства, включително за земеделието. Запалиха Европа фермерите, ние тук нищо не обсъждаме по темата, не съм чул да дойде министърът да излезе с план, с мерки", критикува още лидерът на ГЕРБ.