Премиерът Бойко Борисов на посещене в Загреб, където разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович. Двамата обсъдиха напредъка по стартиралите по време на Българското председателство проекти, които ще доведат до сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им, съобщиха от Министерски съвет.

Премиреът кацна с правителствения самолет в Загреб

Снимка: Министерски съвет

По време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София Хърватия обяви, че ще инициира разговори в същия формат през 2020 г.

В хърватската столица премиерът Борисов откри паметник на Иван Вазов в парка Бундек. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия. Инициативата е на посолството на България в Загреб, А изграждането и поставянето на бюста е финансирано със средства от дарения, предаде БТА.

Паметникът се намира на т.нар. Алея на поетите, където са поставени монументи и на други бележити автори като руските поети Александър Пушкин и Сергей Есенин.

Идеята за поставянето му е вдъхновена от дългогодишното лично приятелство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач д-р Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица творби на Иван Вазов, включително романа "Под игото", публикуван през 1898 г.

След посещението си в Хърватия Борисов ще пътува за Киев

Снимка: Министерски съвет

След това двамата с Андрей Пленкович дадоха пресконференция в президентския дворец, където се обединиха около общи приоритети - влизане в еврозоната и Шенген. 

Премиерът участва в официалното откриване в хърватската столица

Снимка: Министерски съвет

"България и Хърватия са от силните държави и обединени можем да свършим много работа. Благодаря за възможността да открия паметник на Иван Вазов тук в Загреб. Вчера беше такъв ден, направихме нещо за България. Със Заев посетихме заедно гроба на Кирил. Владиците ни направиха обща литургия. Посетихме и паметника на Вазов в Рим. Папата прие нашата покана, живот и здраве догодина, да посети България и Румъния. И това е с една единствена цел - мир на Балканите", заяви Борисов.

Борисов и Андрей Пленкович се прегърнаха сърдечно

Снимка: Министерски съвет

"Трябва да направим всичко възможно за ситуацията на Балканите. Това са нашите Балкани, нашата Европа и трябва да вложим усилия в Босна и Херцеговина и в Косово. Огромни проблеми стоят пред нас и започнахме да ги решаваме в София, като европредседатели. Но ако нямаме подкрепата на Хърватия, на Андрей, то в София е било само една добра среща", подчерта премиерът.

"17 май ще остане в историята", заяви от своя страна Андрей Пленкович.

Двамата премиери обсъдиха проблемите на Западните Балкани

Снимка: Министерски съвет

"Обща амбиция е влизането на двете страни в Еврозоната. Хърватия прие стратегия за въвеждане на еврото", добави той.

По думите му Хърватия и България ще бъдат заедно във всички тези процеси, ще продължат да си помагат.

"Това посещение е крачка напред в нашите отношения, за това благодаря на Борисов", каза още Пленкович.

След Загреб Бойко Борисов ще отпътува за Киев, за да проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси. В неделя премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.

За 30 май пък е планирана срещата на Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин.