"Няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме 9 млрд., а те са 6 млрд. Като се сложат пенсионните фондове и ядрената безопасност се оказва, че държавата има под 2 млрд. лева, с които да разполага (бел. ред. средства във фискалния резерв). Това ни е наследството", коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Думите му са по повод казаното вчера от служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, че по данни на Българската народна банка (БНБ) фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. "Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева". 

"Аз го говоря това от един месец - парите ги няма. Говорих, че има проблеми в Министерството на финансите. Преди 2-3 дена ви казах, че НС трябва да прояви характер и да се вслушаме в доклада на Международния валутен фонд. Да спрем с това безумно харчене на пари, да си свалим дефицита до 1%., а вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме 9 млрд., а те са 6". 

Борисов поздрави новия финансов министър, че е оставил шефа на НАП Румен Спецов. "Само след седмица щеше да излезе, че когато е Асен Василев има пари за всичко, а то всъщност се оказа, че нито има за общините, нито има за енергетиката. Проблемите са изключително големи", каза Борисов. Той увери, че думите му не били предизборни, а говорел с тревога, тъй като ГЕРБ винаги държали да има резерв в държавата.

В следващите дни щяло да се види как се харчат парите от Плана за възстановяване и устойчивост, а именно че от тях са ползвани за пенсии, по думите на Борисов. "Отново се връщам на своето предложение, което мисля, че колегите от ПП-ДБ трябваше да оценят дори да няма правителство. Мария Габриел и Асен Василев да останат в сегашния кабинет, за да може това, което във финансите са надробили, да си го изсърбат, да си го поправят или да си понесат отговорността", каза той.

По думите на лидера на ГЕРБ "в други времена за 20 млн. лв. е ставал скандал, а сега няколко милиарда са заминали за няколко дни и дори не се знае". 

"Аз се доверявах на това, което Асен Василев идваше и излагаше на срещите. Едва след това разбрахме, че 1,2 млрд. лв. са извадени от регионалното министерство, че всъщност са върнати само 400. Разбрахме за източването на енергетиката и много други неща. В българския народ има много хубави поговорки. Примерно, "който нож вади, от нож умира". "Който пачки вади, от пачки умира". Мога да ви цитирам поне 4-5 такива народни мъдрости, които са много валидни към днешна дата".

Все пак Борисов завърши с думите, че срещу колегите, "с които девет месеца направили и много хубави неща", няма да каже нищо. 

По-късно депутатът от ПП-ДБ Стою Стоев определи като спекулация твърденията за липсващите 3 милиарда лева и припомни позицията на доскорошния финансов министър: 

"Асен Василев излезе с позиция, че това е спекулация, защото се гледа резервът към края на месеца, а не по средата на месеца - кога са извършени всички плащания и преди да са получени всички приходи".

Вчера от "Продължаваме промяната" излязоха и с позиция по повод изявлението Людмила Петкова за размера на фискалния резерв. "Резервът в края на март е 9,9 млрд. лева", се посочва в позицията, разпространена от пресцентъра на партията.

Въпреки обяснението от "Възраждане" заподозряха Асен Василев в лъжа. "Всичко това беше направено от страна на Асен Василев - да си изпълни неговия фетиш, 3% дефицит", заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

"В петък сме извикали министъра на финансите, защото така се прави - викаш финансовия министър в парламента, той дава информацията. И тогава правим заключенията и коментарите", категорична бе лидерката на БСП Корнелия Нинова.