Строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от "Младост" до връзката с магистрала "Тракия" върви на много високи обороти, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Вижте снимки >>

Той отбелязва, че това е един най-натоварените пътища в страната.

Борисов лично се е убедил, че темпото на работа е много добро.

Премиерът очаква трасето да бъде готово в срок през следващата година и посочва, че когато шестлентовият път бъде завършен, това ще бъде голямо облекчение за всички пътуващи.

Продължаваме да работим по много големи инфраструктурни обекти в цялата страна, заявява Бойко Борисов и публикува снимки от инспекцията си на строителния обект.

Разширението на Южната дъга на Околовръстното шосе ще осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока или общо 6 ленти, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Началото на проектния участък е при 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. "Цариградско шосе" и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път.

Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела - п. в. "Стар Лозенски път", п. в. Патриарх Герман", п. в. "Самоковско шосе", п. в. "Младост". Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др. По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г. Изпълнител на строително-монтажните работи на участъка от път II-18 от км 35 до км 41 е "ГБС - Инфраструктурно строителство" АД.

Борисов на инспекция и в Бургаско

По-рано днес Борисов направи проверка на строителството на "Арена Бургас" заедно с кмета на морския град Димитър Николов. След това Борисов инспектира как върви и изграждането на обхода на Поморие, който е последната част от разширението на пътя Бургас-Слънчев Бряг.

Премиерът Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов бяха в Бургас, където направиха инспекция на строящата спортна зала „Арена Бургас”

Снимка: БТА

Утре пък Борисов и сръбският му колега Александър Вучич ще инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ "Европа" и "Балкански поток". Двата проекта са от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа.

Започна разширението и на столичния "Тодор Каблешков"

Днес стартира и разширението на столичния булевард "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер". Движението няма да бъде спирано, защото разширението ще се извършва изцяло в южната част и няма да засегне съществуващия бул. "Тодор Каблешков".

Булевардът е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е важно за разтоварване на транзитния трафик в града. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на "Околовръстния път" са стратегическите задачи за София, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Разширението на бул. "Тодор Каблешков"

Снимка: Булфото