Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стана член на парламентарната комисия по външна политика. Изборът стана със 121 гласа на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и част от тези от ПП-ДБ, 13 гласуваха "против", а 27 се въздържаха.

Борисов заема мястото на Вежди Рашидов, който беше избран за член на Комисията по вероизповедания и жалби на гражданите.

Изборът му предизвика спор между "Възраждане" и ПП-ДБ. Цончо Ганев обяви, че формацията му няма да участва в гласуването, както са постъпили и когато Делян Пеевски беше предложен от ДПС за член на Комисията по конституционни въпроси, за да не се превръщат в параван, скриващ истинската управленска коалиция.

"Това са опити на хората, които влезнаха в парламента и в момента имат министър-председател на ротационно управление, след което ГЕРБ да поемат това управление, да обясняват на своите си избиратели да си измиват ръцете с това, че те са против, че те не искат Пеевски, а в случая може би ще кажа и ще обясня, че те не искат и Борисов", заяви той.

"Няма да взимаме отношение като сега, когато в комисия по външна политика се предлага член да бъде Бойко Борисов. Законно, напълно обосновано е, има пълно право да влезе в тази комисия, така както Пеевски може да определя дневния ред на комисия по конституционни въпроси, така е напълно обосновано Борисов да определя дневния ред на външната ни политика в парламента", заяви Цончо Ганев - заместник-председател на "Възраждане".

От ПП-ДБ им припомниха, че като не гласуваха "Възраждане" дефакто подкрепиха влизането на Пеевски в конституционната комисия.

"Когато трябваха 30 гласа всъщност, за да не се случи този акт, вашите 37 бяха извадени и вие услужихте услужливо. Сега сте борци и ще спирате Борисов във външна комисия. Не се срамувайте, че помогнахте на г-н Пеевски да влезе в конституционна комисия", каза Настимир Ананиев - депутат от ПГ на "ПП-ДБ".

Независимият Радостин Василев атакува лично Борисов.

"Миналата седмица, колеги, когато имаше комисия по имунитетите, г-н Борисов го нямаше тука, но за комисия по външни работи е пристигнал, за да бъде избран. Най-вероятно ще отговаря за двустранните отношения с република Испания, то даже не е република. С испанските отношения. Миналата седмица се бяхте скрил като Зайко Бойко. Излезте и ми направете реплика на изказването - защо искате да сте в тая комисия и за какво точно ще отговаряте", заяви Радостин Василев.

Реакцията на Борисов не закъсня.

"Той иска да ми привлече вниманието, защото е незначителен. 2 години нас ни няма в управлението и отново този Зайко Байко, който е страшно опасен вълк. Той всява такъв страх, че просто се разтреперваме, като направи партия като Гешев и се яви на избори и на изборите ще го последва същата съдба, която я последваха всички други партии", заяви лидерът на ГЕРБ.

След като повече от месец парламентарните комисии работят без ръководства днес стана ясно, че ГЕРБ е договорила разпределението на ръководството. Ще ги председателстват всички партии извън ПП-ДБ, за да има контрол върху изпълнителната власт.

"Ще върнем всичко в парламента. Те избраха министри, заместник-министри, сменят агенции, сменят всичко, не ни питат, ако искат да питат, тяхна работа, след 8 месеца ще е обратното", заяви Бойко Борисов. ГЕРБ са поели ангажимент към ПП-ДБ единствено за Кирил Петков, който ще ръководи комисията по европейските въпроси.

Без спорове бяха приети предложенията на ПП-ДБ за промени в състава на комисиите - съпредседателят на ПП Кирил Петков да стане член на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Бойко Рашков - на Правната комисия, а влезлият на мястото на Николай Денков бивш депутат от ДПС Бюнямин Хасан - на Комисията по образование и наука.