Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е срещнал днес с посланиците от страните членки на Европейския съюз, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. Домакин на срещата е бил посланикът на Чешката република в България Лукаш Кауцки, тъй като родината му е ротационен председател на Съвета на ЕС в момента.

"Тази сутрин за мен беше удоволствие да се срещна с посланиците на страните от Европейския съюз. По време на срещата обсъдихме всички подробности около предизвикателствата, свързани с политическата ситуация в страната и процесите около формирането на стабилно правителство", коментира председателят на най-голямата парламентарна група, която ще бъде и първият мандатоносител.

Пред европейските посланици Борисов е изразил тревогата си от продължаващия обстрел на украинската АЕЦ "Запорожие", която се намира под руски контрол. За обстрела се обвиняват взаимно и двете страни във военния конфликт.

"И днес пред нашите европейски партньори изразих своите опасения по темата, за които предупреждавам публично от месеци", коментира лидерът на ГЕРБ по повод разрушенията в близост до ядрените реактори, резултат от попадение на изстреляни снаряди през уикенда.

Борисов се среща с посланиците на ЕС дни преди да получи първия проучвателен мандат от президента в опит да състави редовно правителство, на фона на напрежение в парламента по въпроса за връщането на хартиената бюлетина и категоричния отказ на ПП и ДБ да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ.