Министър-председателят Бойко Борисов, който е на посещение в Израел, и водената от него делегация бяха приети от Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети. Преди това той се поклони на Божи гроб, но пожела да не бъде сниман от журналистите.

"Свещените места са общи на евреи и християни. Благодарение на дейността в продължението на годините Ерусалим успя да опази своя християнски характер, което означава, че вашата държава, вашите хора имат легитимни права върху същността на Йерусалим", каза патриархът. Старият град се напълни с църкви и ще запазим настоящия си културен и религиозен облик, добави още духовният глава. Добре дошъл, чувствайте се като вкъщи, приветства госта си Теофилос Трети.

Патриархът провъзгласи българския премиер за висш командир на ордена на Божи гроб. На рождения си ден Борисов бе награден със златен кръст, златна корона и звезда.

"Благодаря ви, че имахме възможност да се докоснем до единственото непреходно нещо. Благодаря и от името на всички миряни, че всяка година имаме възможност да взимаме свещения огън от тук. Бих добавил към приятелите, освен Израел и израелския народ, и нашите гръцки съседи. Снощи първият, който ме поздрави за рождения ми ден, в 00.01 ч., беше Ципрас", каза премиерът Борисов. Той уточни, че Балканите нямат никакъв друг път, освен с Божията благословия да вървят напред.

Има народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили хора, заяви по-късно Бойко Борисов на среща с представители на българската общност в концертната зала "Ихалха-тарбут" в Тел Авив. По думите му, когато българи дойдат в Израел, знаят, че няколко хиляди души са действително техни сънародници.

Борисов добави, че спасяването на евреите в България е било отдавна, но трябва да се пази паметта на следващите поколения, за да не се допуска никога повече да се повтарят подобни събития, както и да се държат двата народа заедно и да си помагат.

Премиерът каза също, че Софийската синагога е най-красивата в Европа.

Борисов изтъкна, че днес е провел много ползотворни срещи в Израел. Той допълни, че освен спасените над 50 000 български евреи, архивите доказват, че българските консули в Европа са дали визи на още над 20 000 евреи, за да могат да се спасят от нацисткия режим. И затова народите на България и Израел са много близки, изтъкна той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари на всички, които са работели, за да има може в София и Тел Авив да има паметници близнаци по повод 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА