Премиерът Бойко Борисов е събрал Съветът по сигурност на Министерския съвет заради хакнатите сървъри на НАП. Очаква се на заседанието при Борисов да са всички шефове на специални служби, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов.

Вчера стана ясно, че бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени от хакери. Проверява се достъпа до сървърите и базите данни на НАП за месеци назад. Имейлът с голямо количество информация за милиони български граждани е разпратен от руски сървъри. На този етап са разпространени 57 папки, които съдържат имена, ЕГН, осигурителна и данъчна информация за много български граждани. Хакерите твърдят, че информацията, с която разполагат, засяга 5 милиона граждани и фирми.

Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака. Подозренията са, че е организирана от Русия. Маринов заподозря и политически момент. "Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага - да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски", обяви Маринов.

Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.