Премиерът Бойко Борисов е против ново пълно затваряне на страната заради разпространението на Covid-19, въпреки че има сериозен натиск върху здравната система. По думите му ограниченията не бива да бъдат прекалени.

"Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента", каза премиерът Бойко Борисов по време на работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му винаги на първо място, във всяко едно действие, стои животът и здравето на българите.

Министър-председателят се радва, че има и много оздравели.

"Огромна част от хората го карат леко. Минават две седмици, връщат се и казват на своите съседи, приятели и колеги "Много леко мина". Отиват да работят, считат, че се оздравели и че им се полага нормалният живот. Затова 50% казват, че са против мерките. Това е формалният прочит. Чисто политически много от колегите започнаха с локдауни веднага. Вие гледате индекса, но гледайте и броя на оздравелите и колко са се върнали. Гледайте и като общо число - смъртността 2019 г., 2018 г. , 2017 г. Аз съм абсолютно съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично в момента и затова всеки ден имаме по 1200-1300 оздравели", каза още премиерът Борисов.

"В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да се прекалява, нужен е баланс", изтъкна премиерът.

За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помага на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения - за всичко това трябва да има работеща икономика, добави премиерът.

"Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно", допълни Борисов.

Министър-председателят коментира и как самият той е прекарал коронавируса.

"Проблемът е при хората със съпътстващи заболявания, по възрастните хора. Аз го изкарах много тежко и още не мога да се възстановя. Още усещам, че съм тежко засегнат. Огромната част от младите хора не го усещат така. До вчера говореха, че с маските искаме да им затворим устите. От една страна имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, от другата страна имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно. 20% изобщо не вярват, че има такова нещо", добави премиерът.

По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Били са обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Направен е бил преглед и на натовареността на болничните заведения у нас, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В срещата са участвали председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на "Пирогов" и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, се посочва още в съобщението.