Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

На разговора присъстват още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Срещата бе предизвикана след като превозвачите обявиха национален протест на 13 януари. Очаква се фирмите за товарен и автобусен превоз да преустановят дейност в над 60 града на страната. Нерегламентираните превози, за които от бранша от години настояват да бъдат инкриминирани също са причина за протеста като към това искане се присъединяват и таксиметровите фирми.

Снимка: МС

На срещата обсъждат мерки за решаване на проблемите в транспортния сектор и възможностите за актуализиране на тарифите за ТОЛ таксите.

Според превозвачите при преговорите с държавата за определянето на таксите и обхвата на ТОЛ системата не е било взето под внимание нито едно от предложенията на бизнеса, а окончателните параметри на ТОЛ-а ще доведат до непосилно за потребителите и фирмите увеличение на транспортните услуги. Затова те настояват за оставката на регионалния министър Петя Аврамова.