Премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента.

В последните два дни се вдигна доста шум покрай внесен тихомълком проект за промяна на Валутния закон от Менда Стоянова и група депутати. Според някои икономисти този текст отвързва лева от еврото и е заплаха за валутния борд.

Пред министри в МС Борисов предложи днес да има среща на финансовия министър с управителя на БНБ и председателя на бюджетната комисия. На срещата да се обсъдят законодателни промени, за да се гарантира курса на лева към еврото. Тези промени трябва да се съгласуват с Европейската централна банка, каза Борисов.

Чух много спекулации по искането България да е в чакалнята на Еврозната. Това е най-важната цел, която да защити финансовата ни система. Когато си в Еврозоната, не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост. Всички в общия банков съюз искат да знаят какво е положението на българските банки, допълни той.

За присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус, обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Народното събрание, след председателски съвет.

Бяхме поканени с управителя на БНБ, за да докладваме степента на напредък по включването на страната към ERM II, обясни той. По думите му, за пореден път парламентарните сили са потвърдили, че са "за" влизането на ни в еврозоната.

Единомислие e имало и по въпроса, че не трябва да се променя сегашният фиксиран курс лев-евро.

Имаме подкрепа, единомислие, че трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583 т.е действащият, подчерта Владислав Горанов.

Обсъждало се и как да бъдат записани по-големи гаранции, че сегашният курс няма да бъде променян с решение на други държави.

Предстои утре на бюджетна комисия да бъдe разгледано внесеното от председателя й Менда Стоянова допълнение в Закона за БНБ, отнасящо се до фиксирането на българския лев към еврото.

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм /ERM II/. Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм.

Правилата на ЕС изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство, посочи вчера пред бизнесмени управителят на БНБ Димитър Радев. Ние знаем за тази тема от години и винаги сме чакали да достигнем напредък по нея, за да отстраним това несъответствие, каза Радев. С промяната в член 29 на Валутния закон не се отменя сегашния валутен курс. Само се казва, че одобряването на валутния курс ще става по реда на европейската правна рамка, уточни той.

С европейската правна рамка има възможност да се поиска промяна на валутния курс, но на практика всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли, каза още Радев и даде пример с Балтийските страни. Дори да има такова искане, подобно предложение се взема с консенсус, а България има два гласа - на финансовия министър и на управителя на БНБ, добави управителят на БНБ.